Výkupné – cena za můj život

        Častým námětem filmů s detektivní zápletkou je výkupné. Zločinci unesou dítě z bohaté rodiny a pak žádají částku, která jim stojí za to riziko. Horší je, když se něco podobného stane ve skutečnosti. Strach, zda bude náš blízký skutečně propuštěn, když zaplatíme výkupné...

        Také v dopise apoštola Petra můžeme číst o výkupném: "Víte přece, že jste z prázdnoty svého způsobu života, jak jste jej přejali od otců, nebyli vykoupeni pomíjitelnými věcmi, stříbrem nebo zlatem, nýbrž převzácnou krví Kristovou."  (1. Petrův 1,18-19)

        Výkupné a Vykupitel – to je základní téma Bible. V tomto případě ale nejde o únos. Spíše se tu jedná o vysvobození z otroctví. Kdysi dávno, ještě v ráji, se ďáblovi podařilo lstí dostat naše prarodiče do pasti, která skončila zotročením lidstva.

        Od té doby si na nás dělá nárok. Zotročil nás závislostí na hříchu a zlu. Navíc nám namluvil, že nám nikdo nepomůže, protože nikdo by za nás nezaplatil tolik, kolik požaduje za naši svobodu.

        V příbězích o únoscích se většinou jedná o milionové částky. Příbuzní se často musí zadlužit, aby mohli svého blízkého dostat na svobodu a zachránit mu tak jeho život. Když v Afganistánu Talibanci unesli anglického vědce, musel se do celé záležitosti vložit samotný premiér země a výkupné bylo zaplaceno ze státní pokladny.

        Petr nám připomíná, že se našel někdo, kdo byl ochotný za nás zaplatit výkupné. Ježíš Kristus za naši svobodu zaplatil svým životem. Zemřel, abychom my mohli žít. Ne padesát, sedmdesát nebo sto let. Ani devět set šedesát devět let, jako Metuzalém. Ježíš nás vykoupil pro život bez konce.

        Ježíš za nás zaplatil svou krví, která má podle Petra nepomíjející hodnotu a cenu, kterou nelze vyčíslit "pomíjitelnými věcmi - stříbrem nebo zlatem" ani ničím jiným.

        Pozemští vládcové si nechají rádi sloužit. Nechají se obsluhovat a jsou přesvědčeni, správný pán a vládce to tak musí dělat, protože jinak by ztratil respekt poddaných. Ježíš, vládce celého vesmíru, je zvláštní král. Nakonec, posuďte ho sami podle jeho vlastních slov, která pronesl před svými žáky: "Vždyť ani Syn člověka nepřišel, aby si dal sloužit, ale aby sloužil a dal svůj život jako výkupné za mnohé." (Marek 10,45)

        V tomto textu je podstatné a důležité sdělení. Ježíš "dal svůj život jako výkupné za mnohé". Ježíšova smrt má moc zachránit všechny lidi na naší planetě. Všichni by mohli žít věčně. Problém je v tom, že spousta lidí tuto Boží nabídku ignoruje. Proto musí Ježíš prohlásit, že jeho smrt nakonec nevykoupí všechny. Vykoupí jen ty "otroky zla a hříchu", kteří o toto vykoupení stojí. Zachrání ty, kdo mu to dovolí.

        Jsem rád, že mohu být svobodný. Ne vždy se mi to daří. Chyba ale není na Boží straně. Chyba je u mne. Občas si totiž začnu myslet, že žádnou pomoc nepotřebuji. Chovám se jako notorik, který tvrdí, že to "má pod kontrolou".

        Pane, díky za vše, co jsi pro mne udělal i za to, co pro mne ještě uděláš.

Autor: Vlastík Fürst | středa 15.8.2012 18:00 | karma článku: 3,94 | přečteno: 240x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 24,91

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 29,47