Vražda ve jménu Boha

            „Alláhu akbar!“ S těmito slovy na rtech byly v poslední době zavražděny tisíce lidí. Je to smutné, ale ve jménu různých bohů umírají lidé po celou dobu existence lidského rodu.

To bylo příčinou, že Židé ještě více usilovali Ježíše zabít, protože nejen znesvěcoval sobotu, ale dokonce nazýval Boha svým vlastním Otcem, a tak se mu stavěl na roveň. (Jan 5,18)

            Ježíš opět udělal něco, čím naštval židovské duchovní.  Nejenže v sobotu uzdravil člověka, ale dokonce mu přikázal, aby vzal svá nosítka a šel domu. Jenže podle židovského výkladu Zákona bylo nošení takových břemen zakázáno.

            V evangeliích opakovaně čteme o tom, že lidé, kterým vadí Ježíšovo sobotní uzdravování, nemají problém v sobotu plánovat jeho vraždu. Dělat dobro se v den odpočinku nesmí, plánovat justiční vraždu ano.

            Vztah k Zákonu je velice důležitý. Nikdy nás ale nesmí připravit o schopnost vnímat druhého člověka. Jakmile získám pocit, že mám právo prosazovat své „vidění Boha“, jsem jen krůček od toho, abych se dostal na úroveň těch, kteří jsou schopni vraždit ve jménu svého boha.

            Myslím, že je dobře, že v Bibli nacházíme tyto texty. Jsou pro nás upozorněním na to, co se může stát i nám. Ve snaze „chránit Boha“ nakonec můžeme jednat v rozporu s tím, co říká „největší přikázání“, které vybízí, abychom „milovali Boha z celého srdce a svého bližního tak, jako máme rádi sebe.

Bože, také mám někdy tendenci bránit Zákon a zapomínat na to, že tím prvním, na co bych neměl zapomínat, je láska.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Zákon nesmí bránit dobru ...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | středa 28.9.2016 7:10 | karma článku: 27,04 | přečteno: 786x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,08

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,39