Víra přináší spravedlnost (Víra je... 29)

        Je to už pár let, co jsem prohlásil:"Spravedlnost bude až v nebi! Alespoň doufám."Mnozí se na mne tehdy dívali tak nějak divně. Bylo to ve chvíli, kdy jsem cítil nespravedlnost i uvnitř vlastní církve, a tak jsem se těmito slovy pokusil vyjádřit, že s tou naší spravedlností bychom v nebi moc velkou slávu neudělali.

        Různých projevů nespravedlnosti je tolik, že někdy ztrácíme chuť jednat spravedlivě, protože máme pocit, že to snad ani nemá cenu. Apoštol Pavel píše: "Mám ještě pokračovat?
Vždyť by mi nestačil čas, kdybych měl vypravovat o Gedeónovi, Barákovi, Samsonovi, Jeftovi, Davidovi, Samuelovi a prorocích, kteří svou vírou... uskutečňovali Boží spravedlnost..." (Žid.11,33)
        Hrdinové víry se nedívali, kolik je okolo nespravedlnosti. Snažili se podle svých možností prosadit spravedlnost tam, kde právě žili.

        Podívejme se na dva muže, kteří byli Bohem označeni za spravedlivé: "Noe byl muž spravedlivý, bezúhonný ve svém pokolení; Noe chodil s Bohem." (Gen.6,9) Jsem pastor, a tak čas od času přemýšlím o tom, zda má ta moje práce nějaké výsledky a nějaký smysl. Myslím, že podobné myšlenky měl i Noe. Roky kázal o tom, že přijde potopa. Přál si, aby těch spravedlivých bylo víc. Přesto nakonec slyší: "Vejdi ty a celý tvůj dům do archy, neboť vidím, že ty jsi v tomto pokolení jediný můj spravedlivý..." (Gen.7,1) Noe kázal poselství, které dostal od Boha. Kázal tak, jak uměl a Bůh jeho službu nakonec přijal.

        Druhým spravedlivým, kterého chci připomenout je Josef, Ježíšův nevlastní otec. Matouš o něm píše: "Její muž Josef byl spravedlivý a nechtěl ji vystavit hanbě; proto se rozhodl propustit ji potají." (Mat.1,19) Zde máme praktickou ukázku toho, jak se projevuje člověk, který uskutečňuje "Boží spravedlnost".
        Podle litery zákona měl Josef právo Marii vyhnat s pořádnou ostudou. Byla totiž těhotná. Jako taková mohla být dokonce ukamenována. Její snoubenec ale po ničem takovém netoužil. Měl Marii rád a tak ji chtěl poslat domů, kde by pod ochranou rodiny porodila dítě a pak ho s pomocí příbuzných i vychovala.
        Pokračování příběhu známe. V noci ho ve snu oslovil anděl: "Josefe, synu Davidův, neboj se přijmout Marii, svou manželku; neboť co v ní bylo počato, je z Ducha svatého. Porodí syna a dáš mu jméno Ježíš; neboť on vysvobodí svůj lid z jeho hříchů." (Mat.1,20-21) Umím si představit, jakou radost měl Josef, když pochopil, jak je to s Mariiným těhotenstvím.

        Přál bych si spravedlnost v mé zemi i ve městě, kde bydlím. Přál bych si, aby byla spravedlnost v mé církvi a také ve sborech, které mám na starosti. Toužím i po tom, aby mne i mí blízcí znali jako toho, kdo touží uskutečňovat Boží spravedlnost.
        Přál bych si žít ve spravedlivé společnosti. Proto se těším na Boží království. V něm budou jen ti, kdo už na této zemi tak toužili po spravedlnosti, že se ji rozhodli v Boží moci uskutečňovat už tady. Bez ohledu na to, jaká bude reakce jejich okolí.

        Bože, dej mi svou spravedlnost. Dej mi moudrost i sílu, abych patřil mezi ty, kteří ve svém životě na hříšné planetě "uskutečňovali Boží spravedlnost".

Autor: Vlastík Fürst | sobota 20.7.2013 9:00 | karma článku: 3,33 | přečteno: 96x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 24,91

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 29,47