Víra krotí plameny (Víra je... 32)

        Víra podle Pavla dokáže v životě věrných mnoho. Můžeme říci, že nám dodává odvahu a klid i v mimořádných situacích. Podívejme se nejprve na další oblast, ve které se projevuje pevná důvěra, a pak si připomeneme jeden biblický příklad takové víry.

        Víra pomáhá zavřít ústa hladovým lvům. O tom jsme přemýšleli minule. Pavel ve svém výčtu pokračuje dál: "Mám ještě pokračovat? Vždyť by mi nestačil čas, kdybych měl vypravovat o Gedeónovi, Barákovi, Samsonovi, Jeftovi, Davidovi, Samuelovi a prorocích, kteří svou vírou... krotili plameny ohně..." (Židům 11,33+34)

        Bibličtí hrdinové svou vírou dokonce krotili plameny. Myslím, že každého, kdo trochu zná Bibli, napadne příběh z knihy Daniel. Král Nebúkadnesar nechává postavit zlatou sochu a pak žádá po svých poddaných, aby se jí poklonili. Všichni poslechnou, až na tři Židy – Šadraka, Méšaka a Abed-nega.

        Okamžitě jsou předvoláni před krále. Ten se jich ptá, zda ví o tom, jaký trest čeká každého, kdo nesplní jeho rozkaz. Dává jim šanci, aby si rozmysleli, co dělají. Proto říká: "Jestliže se nepokloníte, v tu hodinu budete vhozeni do rozpálené ohnivé pece. A kdo je ten Bůh, který by vás vysvobodil z mých rukou!" (Daniel 3,15)

        Předpokládá, že pohled na rozpálenou pec jim pomůže změnit názor. Proto ho překvapí odpověď: "Nebúkadnesare, nám není třeba dávat ti odpověď. Jestliže náš Bůh, kterého my uctíváme, nás bude chtít vysvobodit z rozpálené ohnivé pece i z tvých rukou, králi, vysvobodí nás. Ale i kdyby ne, věz, králi, že tvé bohy uctívat nebudeme a před zlatou sochou, kterou jsi postavil, se nepokloníme." (Daniel 3,16-18)

        Král přikáže svým poddaným, aby pec ještě víc rozpálili. Pak nechá tři Židy svázat a hodit dovnitř. Žár je tak silný, že sežehne muže, kteří je vhodili do pece. Po chvíli se král podívá do plamenů a nechce věřit svým očím: Tu král Nebúkadnesar užasl a chvatně vstal.
Otázal se královské rady: "Což jsme nevhodili do ohně tři svázané muže?"
Odpověděli králi: "Jistěže, králi."
Král zvolal: "Hle, vidím čtyři muže, jsou rozvázaní a procházejí se uprostřed ohně bez jakékoli úhony. Ten čtvrtý se svým vzhledem podobá božímu synu."
I přistoupil Nebúkadnesar k otvoru rozpálené ohnivé pece a zvolal: "Šadraku, Méšaku a Abed-nego, služebníci Boha nejvyššího, vyjděte a pojďte sem!"
Šadrak, Méšak a Abed-nego vyšli z ohně. (Daniel 3,24-26)

        Víra těchto tří mužů zkrotila plameny rozpálené pece. Jejich víru nejlépe charakterizuje jejich odpověď králi. Neví, zda je Bůh zachrání, přesto se odmítají poklonit a nechají se vhodit do plamenů.

        Víra, o které píše Pavel v 11. kapitole listu Židům, zkrotí ještě jedny plameny. Jan o nich píše ve Zjevení. Ďábel se svými nebeskými i pozemskými pomahači skončí v hořícím jezeře. Tam nakonec shoří a zanikne ďábel i ti, kdo se přidali na jeho stranu.

        Těmto plamenům se ale můžeme vyhnout. Pokud uvěříme Božím zaslíbením a svou víru prokážeme poslušností, plameny smrti nás nezachvátí. Naopak, budeme žít věčně s Ježíšem v jeho království.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | sobota 10.8.2013 9:00 | karma článku: 3,58 | přečteno: 84x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 9,19

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,15