Víc než ti přede mnou

        Většina z nás má dánu do vínku soutěživost. Jsme rádi, když můžeme v něčem vyniknout a nejlépe, když jsme první, nejlepší ze všech. Za vítězství jsou lidé ochotni zaplatit ledaco.

        Mnozí sportovci sáhnou po dopingu – zakázaných látkách, které dokážou krátkodobě zvýšit výkonnost. Dělají to, přestože jim hrozí zákaz sportování a odebrání všech medailí a titulů. V současné době je asi nejznámějším sportovním hříšníkem Lance Armstrong. Několikanásobný vítěz Tour de France musel poté, co se na jeho podvody přišlo, vrátit všechna ocenění, na která dosáhl.

        Šalomoun byl určitě také soutěživý typ a muselo mu dělat dobře, když dokázal trumfnout všechny ostatní. Vzpomíná:
"Získal jsem služky a služebníky,
   nakoupil i otroky, a jejich počet rostl o ty,
   kteří se u mne narodili.
   Měl jsem velká stáda dobytka a skotu
   - mnohem více než všichni,
   kteří přede mnou vládli v Jeruzalémě. (Kazatel 2,7+8)

        Kdyby v jeho době existovala kniha rekordů, asi by v ní bylo často vzpomínáno jeho jméno. Měl mnohem více než všichni, kdo byli před ním. Byl obklopen služebnictvem, které dělalo vše pro jeho pohodlí a spokojenost. Nejkrásnější ženy v Izraeli skončily v jeho harému. A když se mu zdálo, že jich má málo, začal si brát za manželky princezny ze širokého okolí.

        Měl také stáda koní. V mnoha městech, která postavil, založil hřebčín, aby měl dostatek koní nejen pro jezdectvo své milionové armády, ale i pro svou vlastní potěchu, když se chtěl jen tak projet a chvíli si odpočinout od shonu a ruchu, který panoval v Jeruzalémě.

        Člověk má touhu být v něčem první. Vyniknout nad ostatní. Podobně jako Šalomoun, který chtěl vynikat ve všem. Zajímavý pohled na tento problém přináší Ježíš Kristus: "Kdo chce být první, buď ze všech poslední a služebník všech." (Marek 9,35)

        Už nějakou dobu mohu být dobrovolníkem v o.p.s. ADRA. Díky tomu se setkávám s báječnými lidmi, kteří našli jednu z největších životních radostí právě v dobrovolnictví. Rozhodli se pomáhat lidem. Navštěvují dětské domovy, nemocnice, hospic, domovy důchodců... Někdy třeba jen hodinu týdně. Ale i ta hodina je pro někoho časem, na který se těší celý týden.

        Šalomoun nakonec i o tom, že byl "první" prohlásí, že je to marnost. Ježíš nabízí jiné prvenství. Ten, kdo se rozhodne pomáhat lidem, získá život v Ježíšově království, život bez konce, získá nadčasový smysl života, který Šalomoun hledá ve všem možném, ale stále ho nenachází.

        Díky tomu, že jsme si nejdříve přečetli závěr knihy Kazatel, víme, že Šalomoun nakonec našel "věčnost". Přesto se rozhodl, že se s námi podělí o to, co vše prošel při své cestě za smyslem života, který nekončí zmarem. Chce nám ušetřit čas, abychom nemuseli dělat chyby, které už udělal on.

        Poučíme se z jeho chyb?

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 25.11.2013 18:00 | karma článku: 0 | přečteno: 74x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,31