Ve víře chápeme (Víra je... 2)

        V příštím díle tohoto seriálu si představíme prvního "hrdinu víry". Galerie příběhů těchto "reků víry", jak by řekli naši předci, je bohatá. 11. kapitola listu Židům je vlastně výstavou uměleckých děl, kterými se stává každý, kdo dovolí, aby víra ve Stvořitele formovala jeho život.

        Na začátku každé výstavy bývá vernisáž, na které zazní slavnostní projev a stručné představení jednotlivých uměleckých předmětů. Dnes se tedy ještě podívejme na to, čím apoštol ukončí svůj slavností projev. Říká: "Ve víře chápeme, že Božím slovem byly založeny světy, takže to, na co hledíme, nevzniklo z viditelného." (Židům 1,3; ČEP)

        Pavel nás tu upozorňuje, že vedle viditelného světa existuje i ten, který můžeme vidět jen vírou. Říká, že náš svět, spolu s dalšími, nevznikl náhodou nebo nedopatřením. Vznikl "Božím slovem". Pavel nás tu vede do první knihy Bible, kterou dnes stále více křesťanů považuje jen za legendu – pohádku.

        V první kapitole knihy Genesis se několikrát opakuje: "I řekl Bůh..." Pak následuje popis toho, jak postupně "Boží slovo" formuje naši planetu a také život na ní. Proto pak Bůh také vždy konstatuje: "A stalo se tak."

        Zprávě o stvoření se dnes vysmívá skoro celý svět. Je přece nesmysl, aby něco tak krásného, jako je náš svět, vzniklo pouhým slovem. Daleko logičtější přece je, že to vše vzniklo náhodou...

        Apoštol Pavel ale píše: "Pro svou víru chápeme, že světy byly stvořeny Božím slovem, takže to, co se vidí, pochází z toho, co zjevné není." (Židům 1,3; JB) Kdysi jsem si myslel, že když se budu snažit, když budu studovat, tak jednoho dne najdu odpovědi na všechny otázky. Dnes vím, že to tak není. V mnoha oblastech se musím spolehnout na svou víru.

        Nedávno jsem byl u svého lékaře. Udělal mi ultrazvukové vyšetření prostaty a pak mi na obrazovce počítače ukazoval něco, co jsem moc nechápal. Ale věřil jsem, že on to chápe. Věřil jsem, že to, co není zjevné mně, je zjevné jemu. A tak s touto vírou dnes podstupuji léčbu, kterou mi doporučil.

        Víra je něco, co mi může dát pevný bod ve vesmíru. Víra mi pomáhá vidět neviditelné. Víra mi ukazuje, že se nemám nechat odradit výsměchem těch, kteří nevěří na neviditelné: "Vírou poznáváme, že svět byl stvořen Božím slovem, takže to, co vidíme, nepovstalo z něčeho, co už tady bylo." (Židům 1,3; Dr.Petrů)

        Osobně se rád chlubím tím, že nejsem produktem náhodného výběru, ale že mým Tvůrcem je nejinteligentnější bytost celého vesmíru. Jsem hrdý na svého Stvořitele, nebeského Otce, o které apoštol Jan napsal: "Hleďte, jak velikou lásku nám Otec daroval: byli jsme nazváni dětmi Božími, a jsme jimi... Také my jsme poznali lásku, kterou Bůh má k nám, a věříme v ni. Bůh je láska, a kdo zůstává v lásce, v Bohu zůstává a Bůh v něm." (1. Janův 3,1+4,16)

        Bože, děkuji ti, vírou mohu chápat nepochopitelné, vidět neviditelné a vírou také vnímám tvou zachraňující lásku.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 12.1.2013 9:00 | karma článku: 3,39 | přečteno: 146x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09