Ve stínu silnějšího

„Střeží-li silný muž v plné zbroji svůj palác, jeho majetek je v bezpečí. Napadne-li ho však někdo silnější a přemůže ho, vezme mu všechnu jeho zbroj, na kterou spoléhal, a kořist rozdělí.

Kdo není se mnou, je proti mně; kdo neshromažďuje se mnou, rozptyluje. (Lukáš 11,21-23)

     Při čtení evangelií jsme opakovaně stavěni před zásadní otázku: „Čemu chci ve svém životě věnovat čas? Co je mou prioritou?“ Naše hříšná přirozenost nás svádí k tomu, abychom se snažili co nejvíce „nahrabat“.
     Jak to chodí? Nejdříve chceme zabezpečit sebe. Pokud se nám to podaří, zaměříme se na své děti a možná i vnoučata. Vždy máme motivaci k tomu, abychom pracovali ještě více a ještě usilovněji. Pořád máme něco před sebou a věříme, že až toho dosáhneme, tak ... A pak se vynoří další a další důvody, proč bychom v tom shonu a shromažďování pozemských a tím i pomíjejících pokladů měli pokračovat.

     Moudrý člověk ale podle Ježíše jedná jinak. Naučí se vše, co dělá, nejdříve probrat se Stvořitelem. Jen tak může získat jistotu, že to, čemu věnuje svůj čas, má smysl. Jen tak si může být jistý, že vše, co dělá, je v souladu se silami dobra, a proto se mu to jednou, na konci jeho života, nerozplyne jako pára nad hrncem. Ježíš radí všem moudrým, aby žili ve „stínu silnějšího“ a místo honby za poklady tohoto světa raději shromažďovali hodnoty s ním.

     Čas a úsilí, které se rozhodnu věnovat Stvořiteli, mi Bůh výhodně zhodnotí – výnosem této investice je jistota občanství v Ježíšově nebeském království a věčný život v jeho blízkosti.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 14.6.2018 21:31 | karma článku: 28,50 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09