Vážím si Manželky pana prezidenta

Tento článek původně začínal nadpisem "Vážím si pana Prezidenta". Nakonec jsem do nadpisu vložil jeho manželku. Proč? Protože si jí vážím o trochu víc, než prezidenta mé země.

Paní Livie si už vážím dlouho. Dvacet let stojí po boku populárního politika. Nějakou dobu byla manželkou premiéra, nyní je už sedm let první dámou České republiky.

Dvacet let se bulvární novináři pídí po nějaké aféře, kterou by jí mohli přišít. Pár pokusů bylo, ale vždy vyšuměly do prázdna.

Svému muži pomohla ustát vzestupy i pády, chvíle slávy i období, kdy si po tzv. "Sarajevském puči" všichni mysleli, že jeho éra skončila.

Paní Livie nemá potřebu vystoupit ze stínu svého manžela a sama zářit. Přitom má vzdělání srovnatelné se svým mužem.

Já osobně si jí vážím za to, jak ustála všechny aférky svého manžela. V dnešní době je to jev velmi vzácný. Mnoho manželství se při prvním problému rozpadá. V tom se naše společnost podobá té, ve které na přelomu letopočtů působil Ježíš Kristus. Muž mohl tehdy ženu propustit třeba jen za to, že připálila jídlo. Podle Ježíše je jediným důvodem pro rozvod je nevěra.

Naše první dáma by tedy důvod k rozvodu měla. Co udělala?
"Bolí to. A je to za mnou," říká paní Klausová ve své knize na otázku, jak se vypořádala s nevěrou svého manžela. "Nikdy mě nenapadlo se rozvést. To neznamená, že jsem měla v životě jen samé slunečné dny. Ale vím, že rozvodem se nic nevyřeší..."

Vážím si naší PRVNÍ DÁMY. Přál bych si, abychom se od ní učili při řešení našich manželských problémů používat vedle emocí i rozum. Rozvod většinou* skutečně není řešením, ale jen útěkem od problému. Zbytečně pak trpí všichni zúčastnění - rozvádějící se partneři, děti, rodiče i nejbližší přátelé.

Šalomoun, Izraelský panovník, napsal:
"Ženu statečnou kdo nalezne? Je daleko cennější než perly.
Srdce jejího muže na ni spoléhá..." (Bible, Přísloví 31)

Vážím si manželky pana prezidenta. Kamarád mi kdysi řekl: "Vlastíku, děkuj každé ráno Bohu za svou manželku."

Pane prezidente, stejnou radu chci nabídnout i Vám. Děkujte Bohu každý den za svou Livii. Je to ten nejcennější poklad, jaký ve svém životě máte.

__________________

(* netýká se domácího násilí, zneužívání dětí a dalších vážných důvodů, kdy žena nebo muž nemají jinou možnost, než se rozvést.)

 

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 21.1.2010 9:15 | karma článku: 30,28 | přečteno: 1468x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09