V sobotu ve 14,00 skončí válka

Za čtyři dny, v sobotu touto dobou, skončí válka. Ne, nemyslím nyní tu na Ukrajině, přestože bych to všem jejím obyvatelům přál. Ta ještě nějakou dobu potrvá a její výsledek můžeme ovlivnit i my.

     Jak jste nejspíš uhodli, skončí letošní volební válka. Tyto prezidentské volby jsou v něčem zvláštní a možná vstoupí i do historie. Přestože do druhého kola postoupili jen dva kandidáti, v předvolební vřavě proti sobě nestojí tábory dva, ale tři. Jak je to možné?

     Logicky tu máme příznivce vítěze prvního kola – pana Petra Pavla, a také příznivce toho druhého – pana Andreje Babiše. Už to by stačilo na celkem vyhrocenou atmosféru. Tentokrát se ale hodně hlasitě o slovo hlásí i ti, kterým ve druhém kole chybí ten jejich favorit.
Spousta lidí se rozhodla ve druhém kole nevolit, protože by museli vybírat mezi dvěma bývalými členy KSČ. Další zase, protože ani jeden z nich není tak dobrý kamarád s Putinem, jako Miloš Zeman...

Neznámý "umělec" v Brně.

    Ještě čtyři dny budeme sledovat nejen to, jak rostou zákopy mezi těmito třemi tábory, ale i to, jak daleko zajdou jednotlivé strany ve svém boji. Bude pak nějakou dobu trvat, než barikády a zákopy zmizí, protože je buď uklidíme, nebo je přikryje zub času.

     Ve všech třech táborech se najdou agresivní magoři, ale většina z nás jsme normální rozumní lidé, kterým se hnusí jakékoliv násilí a vulgarity na předvolebních mítincích, posílání obálek s náboji nebo přemalovávání plakátů soupeře, jak to můžete vidět na přiloženém obrázku od nás, z Králova Pole.

     Ať už patříme do kteréhokoliv tábora, nezapomínejme na to, že s těmi, co stojí na druhé straně z některých barikád, budeme muset žít. Budeme se potkávat doma, na ulici, v práci, někteří i v církvi.

     Vybavila se mi slova z biblické knihy Kazatel. Šalomoun v ní, mimo jiné, píše:
Všechno má určenou chvíli a veškeré dění pod nebem svůj čas:
Je čas rození i čas umírání, čas sázet i čas trhat;
je čas zabíjet i čas léčit, čas bořit i čas budovat;
je čas plakat i čas smát se, čas truchlit i čas poskakovat;
je čas kameny rozhazovat i čas kameny sbírat,
čas objímat i čas objímání zanechat;
je čas hledat i čas ztrácet, čas opatrovat i čas odhazovat;
je čas roztrhávat i čas sešívat, čas mlčet i čas mluvit;
je čas milovat i čas nenávidět, čas boje i čas pokoje. (Kazatel 3,1-8)

     V sobotu ve 14 hodin, až se uzavřou volební místnosti, skončí čas boje a měl by začít čas pokoje. Skutečně zralý politik a kandidát na prezidenta by měl umět uznat porážku, poblahopřát vítězi a vyzvat své příznivce k zakopání válečné sekyry.

     Pokud nevyhraje ten náš, neberme to jako svou osobní porážku a tragédii. V demokracii rozhoduje většina těch, kdo přijdou k volbám. Buďme vděční za to, že žijeme v demokratické zemi, kde se v době voleb střídá čas boje s časem pokoje, když volby skončí. Třeba v nedalekém Rusku takovou možnost nemají.

 

Autor: Vlastík Fürst | úterý 24.1.2023 14:00 | karma článku: 24,10 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09