Trubte v den své radosti (Radost v Bibli - 10)

Co děláte, když se vám povede něco mimořádného? Vzpomínám si na den, kdy jsem úspěšně zakončil studium na vysoké škole. Nebyl jsem nějaký mimořádný student a tak jsem z toho měl ohromnou radost, o kterou jsem se potřeboval podělit. Z pošty jsem zavolal mamince do práce a ta to zase vyřídila tátovi.

Pak jsem sedl do tátova auta, které mi ten den půjčil, a jel jsem k babičce a dědovi. Chtěl jsem se o tu radost podělit i s nimi, protože jsem je měl rád a oni telefon neměli. Babička mi uvařila mé oblíbené brambory a pak jsme to u tohoto prostého jídla oslavili. Doma pak oslava pokračovala...

Pokud jste někdy prožili velkou radost, pak vám určitě budou blízká slova, která jsou zapsána v biblické knize Numeri: "Na trubky budete troubit v den své radosti, o slavnostech, při novoluní, při svých zápalných obětech nebo svých hodech oběti pokojné, aby vás připomínaly vašemu Bohu.
Já jsem Hospodin, váš Bůh." (Numeri 10,10)

Radost si můžeme představovat různě. Nejlepší je, pokud  se o ni můžeme podělit s někým, kdo ji bude sdílet spolu s námi. Nejen radost, ale i projevy radosti si může představovat každý jinak.

Před pár lety jsem jel vlakem, kterým se vraceli fanoušci pražské Sparty po vítězném utkání nad ostravským Baníkem domů. Něco podobného bych už nechtěl nikdy zažít.

Kamarád bydlí na sídlišti a přímo pod okny má noční klub. Mohl by napsat román, jak si projevy radosti představují lidé, kteří navštěvují podobné podniky. Od hlasitého zpěvu přes odpalování půlnočních dělobuchů, až přes hlasité prožívání krátkého vztahu na trávníku...

Bůh dobře ví, že nejsme rádi, když se o svou radost nemůžeme podělit. Proto svému národu dává kalendář svátků. Vedle pravidelných sobotních dnů, kdy měli odpočívat od práce a prožívat společně svou radost ze života, dává i další svátky. Měli se scházet a pak se měli o svou radost sdílet.

Tyto svátky měli Židé začínat troubením. Všichni obyvatelé Izraele měli být tímto troubením zváni k oslavě. Nikdo neměl zůstat sám. A pokud někdo nemohl přijít, protože se zrovna léčil ze své nemoci, pak při tom radostném vytrubování mohl prosit Boha, aby příště už byl natolik fit, aby u toho už mohl být také.

Tento text svědčí o tom, že Hospodin je radostný Bůh. Není to důvod k naší radosti? Připojíme se?

Autor: Vlastík Fürst | sobota 10.3.2012 9:00 | karma článku: 4,79 | přečteno: 357x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 11,13

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 28,80