Trpělivost

        Už počtvrté se chceme zastavit u ovoce víry, o kterém píše apoštol Petr. Správná víra podle něho plodí ctnost, růst v poznání a také nám dává sílu odolat v pokušeních, které útočí na naši zdrženlivost.

        Petr k těmto třem plodům víry připojuje čtvrtý:
"Proto také vynaložte všecku snahu na to,
abyste ke své víře připojili ctnost,
k ctnosti poznání,
k poznání zdrženlivost,
ke zdrženlivosti trpělivost..."  (2. Petrův 1,5-6)

        Naše lidová moudrost říká, že "trpělivost přináší růže". Díky mé ženě mohu být svědkem doslovného naplnění tohoto moudra. Když dostane růže, které se jí obzvlášť líbí, tak se nejdříve raduje, jak krásně kvetou ve váze.

        Nevyhodí je, ani když začnou vadnout. Na záhonku je zaryje tak, aby byly tři listy pod zemí a tři nad zemí. Přikryje čtyřlitrovou zavařovací sklenicí a pak je zaléváme a zaléváme...

Přijde zima a pak čekáme, co bude na jaře. Většinou se dočkáme toho, že nejdříve vyraší jeden malý zelený lístek, pak další a po několika týdnech růžový keřík znovu vykvete.

        Když je řeč o trpělivosti, tak se mi vždy vybaví text z knihy Zjevení Jana. Podle něj budou na naší Zemi krátce před návratem Ježíše žít lidé, které charakterizuje následujícím popisem: "Tuť jest trpělivost svatých, tu jsou ti, kteříž ostříhají přikázání Božích a víry Ježíšovy..." (Zjevení 14,12) Citoval jsem překlad Bible kralické, protože z něj jsem tento text četl poprvé.

        Český ekumenický překlad ve stejném textu místo trpělivosti uvádí vytrvalost. Nakonec, apoštol Pavel dává tyto dvě vlastnosti do spojitosti, když zaznamenává Boží ujištění a zaslíbení: "a z moci jeho božské slávy nabudete síly k trpělivosti a radostné vytrvalosti". (Koloským 1,11)

        Bůh po nás nechce nic, co sám nedělá. Navíc dává vše, co potřebujeme. Líbí se mi Ježíšův příběh o zahradníkovi. Trpělivě čeká, až strom, o který se stará, přinese úrodu. Lukáš toto vyprávění zaznamenal ve svém evangeliu: Potom jim pověděl toto podobenství: "Jeden člověk měl na své vinici fíkovník; přišel si pro jeho ovoce, ale nic na něm nenalezl.
Řekl vinaři: `Hle, už po tři léta přicházím pro ovoce z tohoto fíkovníku a nic nenalézám. Vytni jej! Proč má kazit i tu zem?´
On mu odpověděl: `Pane, ponech ho ještě tento rok, až jej okopám a pohnojím. Snad příště ponese ovoce; jestliže ne, dáš jej porazit´." (Lukáš 13,6)

        Bůh s námi má trpělivost. Přeje si, abychom ji měli i my. S druhými lidmi, sami se sebou a také s Bohem. To, zda jsme trpěliví, nepoznáme, když se máme dobře a vše se nám daří. Poznáme to až ve chvíli, kdy přijde problém. Ježíš dopředu upozorňuje, že problémy se nebudou vyhýbat ani křesťanům. Naopak, měli bychom s nimi počítat: "Kdo má jít do zajetí, půjde do zajetí. Kdo má zemřít mečem, musí mečem zemřít. Teď musí Boží lid osvědčit trpělivost a víru." (Zjevení 13,10)

        Správná víra podle Petra plodí ctnost, růst, zdrženlivost a trpělivost. Zítra se podíváme na páté ovoce víry, kterým je zbožnost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | středa 31.10.2012 18:00 | karma článku: 12,17 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 11,90

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,52