Štval mne, tak jsem ho zabil

            Vyrůstal jsem v sedmičlenné rodině a díky tomu jsem mohl poznat nejen úžasné přednosti života se sourozenci, ale i úskalí, která to v životě přináší.

            Když byli na poli, povstal Kain proti svému bratru Ábelovi a zabil jej. Hospodin řekl Kainovi: "Kde je tvůj bratr Ábel?"
Odvětil: "Nevím. Cožpak jsem strážcem svého bratra?"
Hospodin pravil: "Cos to učinil! Slyš, prolitá krev tvého bratra křičí ke mně ze země." (Genesis 4,8-10)

            Když se narodil Kain, Eva v něm viděla zachránce, který naplní Stvořitelova slova tím, že zabije hada a jednou provždy tak porazí zlo. Její syn ale oním zachráncem není. Zabil sice, jenže místo hada se jeho obětí stává vlastní bratr.
            Kain se nejspíš svůj čin pokusil zamaskovat. Myslel si, že se to nikdo nedoví, jenomže zapomněl na Stvořitele, který ho viděl.

            V tom, jak Bůh hovoří s Kainem, můžeme vidět reflexi podobného rozhovoru, který měl před léty s jeho rodiči ještě v ráji. Tak, jako Bůh hledal jeho rodiče, když zhřešili, hledá nyní i Kaina. Zatímco Adam s Evou se najít nechali, Kain se tomu brání. Snaží se zapírat, ale Bůh ho nakonec usvědčí.

            Stejně jako Bůh kdysi hledal Adama, Evu a Kaina, hledá dnes i mne. Nastavuje mi zrcadlo, v němž vidím svůj skutečný stav. Nechce mne odsoudit, ale zachránit.
            Dovolím, aby mne "našel"?

Bože, děkuji, že jsi to se mnou nevzdal. Děkuji Ti, že mne stále hledáš. Jsem Ti vděčný za to, že mne přijímáš takového, jaký jsem a nabízíš mi proměnu ke Tvému obrazu. Toužím po ní.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Když vřou emoce

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 7.2.2016 5:50 | karma článku: 18,22 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 11,86

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,16