Sněmovna plná zlodějů

Česká lidová tvořivost bývá kouzelná: “Pohádka je něco, co není pravda. Například: Byl jednou jeden poslanec a ten byl poctivý, nezkorumpovaný a mluvil pravdu!“

“Poslanci jsou banda zlodějská, jeden vedle druhého“, rozčiloval se starší muž, který cestoval stejným vlakem jako já. A pak se svým spolucestujícím začali probírat známé korupční kauzy našich politiků. Vedli velice emotivní rozhovor a vůbec jim nevadilo, že je poslouchá plný vagón lidí.
Když jsem v Ostravě přesedl na Pendolino, byl jsem rád, že mám konečně klid. Žádné emoce, žádní zloději ani poslanci.

O pár dnů později jsem si udělal procházku na Lysou horu. Stoupal  jsem prudkým svahem a vychutnával klid, čistý vzduch i samotu... V myšlenkách jsem se najednou vrátil k těm "zlodějským poslancům".  Ale takovou zvláštní oklikou. Na túru většinou vyrážím z parkoviště u hotelu Bezruč. Nedávno jeho majitelé připravili všem turistům novinku. Parkoviště je placené a 40 Kč se platí na recepci.

Na Lysou chodím často. Za rok by mne parkovné přišlo zhruba na pět tisíc. V duchu jsem přemýšlel o zlodějích, kteří už neví, kde by nás, chudé, poctivé turisty, ožebračili a občas jsem na zaplacení parkovného “zapomněl“.
Jenže, když zapomenu zaplatit za parkování, jsem zloděj já. Sice nekradu peníze z nějaké pomyslné hromádky, ale okrádám majitele o to, na co má právo.
Při přemýšlení o té "zlodějské poslanecké bandě" se mi vybavilo  ještě pár dalších případů, kdy jsem měl potřebu "šetřit".

“Na každém šprochu pravdy trochu“, říká lidová moudrost. Proto teď nebudu hájit chudáky poslance. Možná je naše sněmovna plná zlodějů. To mi ale nedává právo, abych jednal stejně jako oni. Pokud se chci setkávat s poctivými lidmi, musím začít u sebe.

Tehdy na Lysé jsem se rozhodl, že nebudu “krást“.  Budu platit nekřesťanské parkovné  a  nebudu se vymlouvat ani na poslance.

Je snadné, a myslím že i laciné, pomlouvat ty, co kradou ve velkém a přitom v malém dělat totéž.

Můžeme to změnit. Stačí se rozhodnout. Když zkusíme být poctiví v malém, možná se od nás časem “nakazí“ v tom velkém poslanci i jejich kolegyně. A když ne, můžeme jim to spočítat ve volbách.
Poctivost nezačíná v poslanecké sněmovně, ale u nás doma.

PS:   Nechám na vás, jak se rozhodnete. Vyrážím na Lysou horu.  Mám novou trasu. Našel jsem místo, kde je parkování zatím zdarma.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | úterý 23.2.2010 9:15 | karma článku: 24,76 | přečteno: 1209x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,08

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36