Sladilas to kafé?

Můj moravský děda bydlel ve Lhotě u Vyškova na Hané. Celý život měl nejraději jednu snídani – chleba nadrobený  do bílé kávy.  Zažil i dobu, kdy to bývalo jeho jediné jídlo za celý den. A to dělal kameníka.

Po pracovním úrazu v kamenolomu byl v invalidním důchodě. Popálilo ho vysoké napětí, když mu na sloupu uklouzla noha a on se chytil drátu. Přežil a dal se natolik do pořádku, že později občas zvládl i nějakou tu fušku.
Byl o něj zájem a tak nakonec vydělával tolik, že když do důchodu odešla i babička, začali stavět nový dům. O prázdninách, mezi osmou a devátou třídou, jsem jim přijel pomáhat. Každý den po ránu jsem s dědou posnídal to jeho “nadrobené“ a pak jsme spolu cedlý den dělali na stavbě. Učil mne míchat maltu, zdít, omítat...
Za těch pár týdnů, co jsme spolu stavěli jejich nový dům jsem si na dědovu oblíbenou snídani zvykl. Chtěl jsem v tom pokračovat i doma, ale maminka tohle jednoduché jídlo nikdy nedokázala udělat tak dobré, jako on. Přitom je vynikající kuchařka. Nemohla stále přijít na to, jak to ten děda dělá, že...

Utekly dva roky a děda přijel k nám do Zlína na brigádu. Na městském tržišti stavěl z kamene zdi a já mu při tom pomáhal. Zase jsem se od dědy mohl učit. Třeba jak “roste“ kámen, podle čeho poznám, kde praskne, když se ho budu pokoušet rozpůlit a mnoho dalších kamenických triků.
Hned první den téhle brigády jsme si na snídani poručili “nadrobené“. Maminka nám ho připravila, ale zase to nebylo ono. Děda ochutnal a pak volal na mámu do kuchyniě “Holka, sladilas to kafé?“ Máma odpověděla, že nám do něj každému dala pět kostek. “Tak to je málo, to jich tam musíš dát alespoň pětadvacet!“
Druhý den máma udělala vše podle dědovy rady a já konstatoval, že se to konečně naučila dělat jako on. Tehdy jsem pochopil, jak mohl děda, ve svých sedmdesáti ,z téhle snídaně vydržet celý den podávat výkon, kterému jsem  já, ve svých šestnácti letech, nestačil.

Pokud máte chuť ochutnat jídlo, které bylo kdysi běžnou snídaní našich dědů a babiček, je to jednoduché. Uvaříte silnou černou kávu z melty. Smícháte půl litru kávy s půl litrem mléka a tuhle směs osladíte alespoň pětadvaceti kostkami cukru. Nakrájejte dva až tři krajíce chleba na menší kousky (nejlépe nepravidelné) a zalijte je horkou bílou kávou.

Ale pozor. Pokud nebudete celý den dělat na stavbě, nebo před sebou nemáte pořádnou túru v horách, raději buďte opatrní. Přece jen je to kalorická bomba.         (Střípky z prázdnin 2)

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 5.7.2010 10:15 | karma článku: 22,52 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09