Sedm plodů víry

        Můj táta má rád číslo sedm. Proto se často objevovalo i v jeho kázání. Věřím, že kdyby teď četl text z Petrova druhého dopisu, kterým se dnes budeme zabývat, tak by se mu také líbil. Apoštol v něm totiž popisuje sedm plodů víry.

        Nejdříve připomenul, že nám Bůh dal vše, co potřebujeme ke zbožnému životu a pak se na nás obrátí s výzvou:
"Proto také vynaložte všecku snahu na to,
abyste ke své víře připojili ctnost,
k ctnosti poznání,
k poznání zdrženlivost,
ke zdrženlivosti trpělivost,
k trpělivosti zbožnost,
ke zbožnosti bratrskou náklonnost
a k bratrské náklonnosti lásku."  (2. Petrův 1,5-7)

        Tahle Petrova slova mi připomněla Pavlův dopis Galatským. Pokud dovolíme Duchu svatému, aby v nás začal působit, pak tato jeho činnost také přinese plody, podobně, jako víra: "Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání."  (Galatským 5,22-23) Pavel ještě neopomene podotknout: "Proti tomu se zákon neobrací."

        Pavlův text tu neuvádím jen tak, náhodou. Apoštol totiž vedle ovoce Ducha svatého uvádí i ovoce, které v nás plodí spolupráce se silami zla: "Skutky lidské svévole jsou zřejmé: necudnost, nečistota, bezuzdnost, modlářství, čarodějství, rozbroje, hádky, žárlivost, vášeň, podlost, rozpory, rozkoly, závist, opilství, nestřídmost a podobné věci." (Galatským 5,19-20) I zde si Pavel neodpustí krátkou poznámku na adresu těch, kteří nesou takové ovoce: "Řekl jsem už dříve a říkám znovu, že ti, kteří takové věci dělají, nebudou mít podíl na království Božím." (Galatským 5,21)

        Přestože nám Bůh dává vše, co potřebujeme ke zbožnému životu, očekává od nás určité úsilí. Petr dokonce píše, že na to máme vynaložit "všecku snahu". Víra je dar, ale když chci získat ctnost, poznání, zdrženlivost, trpělivost, zbožnost, bratrskou náklonnost a lásku, pak musím spolupracovat s Bohem. Jsou to hodnoty, které Bůh může dát jen tomu, kdo o ně opravdu stojí a dokáže to tím, že je ochotný pro to něco udělat.

        V příštích dnech se na to ovoce víry podíváme trochu důkladněji.

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 25.10.2012 18:00 | karma článku: 11,93 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 7,40