Raduj se! Nejsi na to sám. (Radost v Bibli - 7)

Jak často jsem se trápil ve chvíli, kdy jsem se mohl radovat. Příčinou mého trápení byl stav mé mysli. Příliš jsem se zaměřil na to, co by se mohlo stát, kdyby... To je něco, co je člověku dáno. Ale je možné s tím bojovat.

Už nějakou dobu se učím víc důvěřovat Bohu. Ten mne vede k tomu, abych zbytečně nehořekoval nad tím, co se může stát v budoucnosti. Učí mne radovat se z toho dobrého, co mám právě teď.

Při čtení Bible zjišťuji, že podobné problémy nemám jen já. Měl je dokonce i Mojžíš, legendární vůdce Izraelského národa. Když ho Bůh vyzval, aby vyvedl židy z Egypta, začal se vymlouvat, že nemá dostatečnou výmluvnost. Bůh s ním chvíli diskutoval, ale pak byl nucen změnit taktiku: "Tu Hospodin vzplanul proti Mojžíšovi hněvem a řekl: "Což nemáš bratra Árona, toho lévijce? Znám ho, ten umí mluvit. Jde ti už naproti a bude se srdečně radovat, až tě uvidí." (Exodus 4,14)

Mojžíš se vrací do Egypta, kde má bratra Árona a sestru Miriam. Místo aby se těšil na radostné setkáním debatuje a pře se s Hospodinem. Má pocit, že zná Egypt lépe než Bůh, který ho posílá, aby vyvedl jeho lid. Nepodobáme se někdy Mojžíšovi? Máme spoustu důvodů k vděčnosti a radosti, ale my raději brbláme a naříkáme.

Možná se nám někdy zdá, že toho po nás chce Bůh nějak moc. Nebo máme pocit, že úkol, který nám svěřil, není v našich silách. Možná si podobně, jako Eliáš, myslíme, že už jsme zůstali jen my, protože všichni ostatní odpadli. Hospodin Mojžíšovi připomíná, že mu jde naproti jeho bratr a už se nemůže dočkat, až se setkají.
Jak to, že jde Áron naproti svému bratrovi? Odkud věděl, že se Mojžíš vrací do Egypta? Přestože to kniha

Exodus neříká, můžeme věřit tomu, že ho poslal Bůh. Hospodin věděl, jaké stavy bude prožívat Mojžíš cestou do Egypta. Věděl, že bude mít chuť to vzdát dřív, než překročí hranice mezi pouští a zemí faraónů.

Bůh posílá Mojžíšovi naproti jeho bratra. Ví, že mu tím pomůže překonat jeho obavy i pocity nedostatečnosti. Oba bratři se neviděli čtyřicet let. Bůh proto Mojžíšovi připomíná, že Áron má dar výřečnosti. Nemusí se tedy bát komunikace s faraónem. Tu za něho obstará Áron.

Možná máš dnes podobnou náladu jako Mojžíš. Možná se také trápíš tím, že nejsi dost dobrý na to, abys splnil poslání, která ti pro dnešní den připravil tvůj Pán. Zkus se rozhlédnout, zda někde neuvidíš svého "Árona". Pokud potřebuješ něčí pomoc, Bůh ti ji určitě zajistí. Raduj se, že na úkol, který jsi dostal od svého Boha, nejsi sám.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 18.2.2012 9:00 | karma článku: 5,25 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09