Radostně bych tě vyprovodil (Radost v Bibli - 5)

Už jste někdy lhali? S jednou takovou lží je spojen dnešní text o radosti. Díky tomuto textu se vrátíme do doby patriarchy Jákoba. Pokud znáte jeho příběh, pak víte, že nejdříve využil hladu svého staršího bratra Ezaua a za misku čočky ho připravil o výsadu prvorozenství.

O pár let později podvedl i svého otce, který mu udělil své požehnání, v domnění, že ho dává Ezauovi. Když se o tom Ezau dověděl, dostal takový vztek, že si Jákob musel zachránit holý život útěkem ke svému příbuznému v daleké zemi.

Od té doby uplynulo dvacet let. Jákob je už ženatý a má dvanáct synů a jednu dceru. Jeho tchán Lában s ním ale jedná stejně, jako Jákob jednal se svým bratrem i otcem. Vlastně jednají stejně oba dva. Navzájem se snaží jeden druhého podvést. Nakonec to Jákob nevydrží, potichu sbalí svou rodinu i svůj majetek a utíká.

Podívejme se, jak Bible popisuje pokračování tohoto příběhu: Třetího dne bylo Lábanovi oznámeno, že Jákob uprchl. Tu vzal s sebou své bratry a pronásledoval ho po sedm dní, až ho dohonil na pohoří Gileádu.
K Aramejci Lábanovi však přišel v noci ve snu Bůh a řekl mu: "Měj se na pozoru! Mluv s Jákobem jen v dobrém, ne ve zlém!"Lában dostihl Jákoba, který si na té hoře postavil stan. Sám se svými bratry si rovněž postavil stan na pohoří Gileádu. A Lában Jákobovi vyčítal: "Cos to udělal? Přelstils mě. Mé dcery jsi odvedl jako válečné zajatce. Proč jsi ode mne uprchl tajně jako zloděj a nic jsi mi neoznámil? Byl bych tě radostně vyprovodil s písničkami, s bubínkem a citarou. Nedopřáls mi ani políbit mé vnuky a dcery; jednal jsi věru jako pomatenec. Bylo v mé moci naložit s vámi zle. Ale Bůh vašeho otce mi na dnešek řekl: »Měj se na pozoru, mluv s Jákobem jen v dobrém, ne ve zlém.« (Genesis 31,22-29)

Díky tomu, že se Lában setkal s Bohem, Jákobovi neublížil. V jeho jednání se ale mnoho nezměnilo. Zase podvádí a lže. Tvrdí, že se chtěl důstojně a radostně rozloučit se svými dcerami, vnoučaty i zetěm. Lže, přestože je mu jasné, že mu jeho zeť tuto lež nezbaští.

Nakonec se rozloučí a už se nikdy neuvidí. Proč? Byl problém ve vzdálenosti? Myslím, že ne. Problém byl v tom, že díky vzájemným podvodům a naschválům si už Lában s Jákobem neměli co říci. Doplatily nato jeho dcery i vnoučata. Dcery od té chvíle už nikdy neviděly svého tátu a vnoučata svého dědečka. Přitom by stačilo tak málo – začít spolu mluvit pravdu.

Přemýšlel jsem o tom, proč je tento příběh v Bibli. Mohu se z něj poučit? Nakonec jsem došel k závěru, že mohu. Pokud chci mít dobré vztahy v rodině, pokud chci prožívat radost se svými blízkými, nemohu své vztahy stavět na podvodu a lži. Možná se chvíli bude zdát, že je vše v pořádku. Nakonec ale dopadnu jako Jákob. Přijdu o své nejbližší. Nebudou mít zájem na tom, aby se se mnou sešli. A pokud se potkáme, nebude v tom ani stopa po radosti.

Příště budeme v tomto příběhu pokračovat. Podíváme se, jak se do Jákobova života vrátila radost, o kterou přišel, když podvodem získal otcovo požehnání.

Mluvit pravdu není vždy snadné. Možná to někdy přinese i nesnáze. Dlouhodobě je ale pravda jediný způsob, jakým mohu budovat vztahy, které mi budou přinášet radost a štěstí.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 4.2.2012 9:00 | karma článku: 4,38 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09