Radikální řez

            Patřím ke generaci, která nemá moc ráda změny. Navíc nejsem ani vyznavačem „rizik“, se kterými jsou změny často spojené. Možná i proto obdivuji Leviho.

Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: „Pojď za mnou.“ Levi nechal všechno, vstal a šel za ním. (Lukáš 5,27+28)

            Lukáš si všímá rozhodující situace v životě Leviho, jehož známe pod jménem Matouš. Celníci byli tehdy v podobném postavení jako dnes poslanci. Měli jistý dobrý příjem, ale lidé jimi spíš pohrdali pro jejich prodejnost.

            Matouš mohl „sedět v celnici“ až do své smrti. Možná si to tak i plánoval. Jenže pak mu Ježíš převrátil život naruby. Místo pohodlného vysedávání ho čekalo pěší putování z místa na místo. Místo bohatých hostin se bude muset občas spokojit s kouskem suchého chleba… On v tom ale vidí šanci zbavit se nálepky kolaboranta. Lidé už se mu přestanou vyhýbat a nebudou mít ani potřebu si uplivnout, kdykoliv ho potkají.

Čas od času je i v našem životě potřeba udělat radikální změnu. Není to snadné, ale odvážnému přece štěstí přeje.

Levi svého rozhodnutí nelitoval. Podle toho, co víme, uvažoval o změně už dřív. Zjistil, že peníze nejsou vše. Chtěl začít znovu, ale nebyl si jistý, zda na to má. Pak uslyšel Ježíše a poznal, že je čas na změnu. Vstal, nechal za sebou minulost a šel za svým Mistrem vstříc šanci na novou budoucnost.          

Bože, dej mi odvahu udělat radikální rozhodnutí vždy, když to bude potřeba. Díky za příklad Matouše, který to dokázal.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Co je snadnější?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 25.9.2016 7:10 | karma článku: 27,08 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 12,51

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,86