Původ násobící moci

Potom vzal těch pět chlebů a dvě ryby, vzhlédl k nebi, vzdal díky, lámal a dával učedníkům, aby je předložili zástupu. A najedli a nasytili se všichni. A sebralo se zbylých nalámaných chlebů dvanáct košů. (Lukáš 9,16+17)

     Kolem Ježíše se tentokrát tísnil nesmírně velký zástup lidí. Hltají každé jeho slovo a přitom zapomínají na čas. Mesiáš káže na odlehlém místě. Poblíž není žádné větší město. Jen malé vesničky bez tržiště, pekáren a pohostinství.
     Ve chvíli, kdy se začalo smrákat, přicházejí učedníci za Ježíšem, na chvíli přeruší jeho kázání a prosí ho, aby už skončil. Ne, že by už nechtěli poslouchat, ale myslí na lidi. Ti už musí mít stejný hlad, jako oni.

     Ježíš jim na to říká: „Dejte jim jíst vy!“ Oni mu odpoví:  „Nemáme víc než pět chlebů a dvě ryby; nebo snad máme jít a nakoupit pokrm pro všechen tento lid?“ (Lukáš 9,13) Ježíše to ale nezaskočí. Přikáže, ať se všichni posadí, a připraví na jídlo.
     Ježíš pak podle Lukáše „vzhlédl k nebi“. Tím nám říká odkud pochází ona „zmnožující moc“, díky které se z pěti chlebových placek a dvou ryb stala hostina pro obrovský zástup. Opravdu obrovský. Marek ve svém evangeliu napsal: „Těch pak, kteří jedli chleby, bylo pět tisíc mužů.“ (Marek 6,44) Pokud tam ti muži měli i svou rodinu, mohlo se toho pikniku v trávě zúčastnit klidně i dvacet tisíc lidí.

     Tato moc působí v mimořádných situacích i dnes. Sám jsem to zažil. Bůh je schopen požehnat mé málo, abych mohl pomáhat těm, kteří to potřebují. Jen se o to své málo nesmím bát, musím být ochotný mu ho svěřit a pak uvidím zázrak.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | úterý 24.4.2018 21:31 | karma článku: 32,40 | přečteno: 478x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,08

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36