Proroctví malé Sněženky

Všimli jste si, že nám na zahrádkách a na loukách rozkvetly sněženky? Sníh rychle roztál a pod ním ukrytá krása může těšit oko každého, kdo se na chvíli zastaví a dívá.

Letos to bylo rychlé. Večer byl na zahrádce ještě sníh, ráno se ukázaly první sněženky. Bílé květy měly ještě nerozvité, ale to během jednoho dne dohnaly.

Sněženka je nenápadné kvítko. Spousta lidí si ho ani nevšimne. Nakonec, proč také? V obchodech si můžeme koupit kytice růží, lilií a dalších druhů květin, dovezených z Holandska nebo Polska.

Přesto bychom sněženky neměli podceňovat. Řeknou nám totiž něco, co ty kupované a šlechtěné růže povědět nedokážou. Ukazují na sílu přírody. Dodávají nám odvahu, abychom to, stejně jako ony, nevzdávali.

Sněženky jsou malé prorokyně. Jaké poselství pro nás mají? Je prosté: “Jsme první a po nás přijdou další. Přichází jaro. Tak se radujte!“

Sněženka je jedním z poslů jara. Když ji uvidím, často ještě obklopenou sněhem, mohu se těšit, že zima už ztrácí svou sílu. Sněženka je poslem dobrých zpráv.

Jaro dělá divy. Některé rostlinky nám rostou přímo před očima. Za chvíli začne růst pažitka, okolo řeky medvědí česnek a další přírodní koření. Pokud máte doma kočku, tak se můžete těšit na koťátka. Já se určitě zajedu podívat k přátelům na letošní kůzlata.

Jaro dělá divy. Na Moravě se říká, že chlapy na jaře přepadá druhá míza a ženským se zase zapalují lýtka. I ti, co nedají dopustit na svůj počítač se najednou zasní a dávají průchod své touze po někom, kdo by jim byl nablízku.

Jaro dělá divy. A sněženka nás na to svým proroctvím připravuje. Když si jí všimneme, nebudeme tím vším, co s námi jaro udělá, zaskočeni.

Sněženka není jen malá prorokyně. Sněženka je i velká kráska. Pokud nevěříte, vyrazte někam, kde si ji budete moci prohlédnout zblízka. Na vlastní oči. Zkuste se na ní chvíli dívat a pak dejte průchod své radosti z toho, kolik krásy můžeme nalézt, když se na chvíli zastavíme, sehneme, třeba i klekneme na kolena a obdivujeme tu prostou, zelenobílou krásku.

Zima se brání a první sněženky občas zasype novým přívalem sněhu. Ale když sníh roztaje, bílé krásky budou znovu rozdávat radost a naději svým poselstvím: "Jaro už je za dveřmi."

Autor: Vlastík Fürst | neděle 7.3.2010 10:45 | karma článku: 14,17 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09