Pronásledovaná víra (Víra je... 42)

        Víra – cesta s Ježíšem - může člověka přivést i do složitých situací. O tom jsme přemýšleli už minule. Spoustu lidí právě toto poznání vede k tomu, že se víry ze strachu raději vzdají. Je to správná reakce?

        Připomeňme si Pavlova slova, která mne inspirovala už minule: "Svět jich nebyl hoden, bloudili po pouštích a horách, skrývali se v jeskyních a roklinách země." (Židům 11,38)

        Dějiny judaismu i křesťanství dokazují, jak pravdivá jsou Pavlova slova. Desítky milionů křesťanů musely kvůli své víře opustit své domovy a hledat nové místo pro svůj další život. Miliony křesťanů zaplatily za svou víru vlastním životem.

        Máme se proto víry bát?

        Nebylo by lepší žít raději pohodlný život bez Ježíše?

To, že se vzdám víry a Ježíše není zárukou toho, že nebudu mít problémy. Možná se vyhnu problémům, které způsobuje víra. Problémům, které neznají ateisté a lidé popírající jsoucnost Boha. Na druhé straně musím počítat s tím, že přijdu o Boží ochranu i požehnání, a pak budu mít jiné problémy, které věřícího nikdy nepotkají.

        Ježíš nikdy netajil, že život s ním není jednoduchý. Varuje před tím, že víra může zasáhnout do našeho rodinného života. Někdy dokonce může přijít i rozpad manželství a ztráta těch nejbližších. Při tom všem nám ale slibuje svou pomoc. Jeho poslední slova jsou: "A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku." (Matouš 28,20)

        Často slýchám, že Bůh Nového zákona je úplně jiný, než Bůh Starého zákona. Nesouhlasím s tím. Bůh je stále stejný. Jen naše poznání se mění. Jákob na svém útěku z domova před svým bratrem Ezauem prožil zvláštní první noc. Spal s kamenným polštářem pod hlavou tak tvrdě, že se mu mohl zdát sen. V tom snu mu Bůh slíbil: "Hle, já jsem s tebou. Budu tě střežit všude, kam půjdeš, a zase tě přivedu do této země. Nikdy tě neopustím, ale učiním, co jsem ti slíbil." (Genesis 28,15)

        Podobný slib zaznívá v Bibli často. Pavel tyto sliby shrnul do věty: "Vždyť Bůh řekl: `Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu.´"(Židům 3,15)

        Víra přináší pronásledování. Život věřícího není vždy snadný. Přináší ale jednu jistotu. Na to, co nám naše víra přinese, nejsme nikdy sami. Je s námi Bůh a také ti, kteří našim problémům rozumí, protože něco podobného sami prožili na vlastní kůži.

        Vzdát se víry kvůli strachu z pronásledování není řešení. Strachu se nevyhnu. Jen vyměním jeden strach za jiný, ještě horší. Protože ten, kdo má strach bez Ježíše, nakonec svým strachům podlehne.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | sobota 19.10.2013 9:00 | karma článku: 0 | přečteno: 73x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 10,84

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,16