Proč se mám smát?

        Šalomoun vzpomíná na období, kdy se snažil najít smysl života ve smíchu a radovánkách. Chtěl si na vlastní kůži vyzkoušet, co je pravdy na tvrzení, že není třeba se zabývat problémy, je třeba si užívat života a mít pozitivní myšlení a to zlé časem samo vyšumí.

        Už minule jsme četli, že i tento pohled na život Šalomoun nakonec prohlásí za "marnost". Podívejme se, jak své tvrzení zdůvodňuje:
Když jsem se měl smát, říkal jsem si:
   "Proč? Vždyť je to jen ztřeštěnost!"
   A pro radost jsem také nenašel důvod. (Kazatel 2,2)

        V době mého studia na vysoké škole jsem prožíval nešťastnou lásku. Kamarád, který se už nemohl dívat na to, jak se trápím, mi řekl: "Vlastíku, pojď se mnou do kina. Dávají perfektní komedii. Při té zapomeneš, že se na tebe vykašlala!"

        A tak jsem najednou seděl v kině, kde se okolo mne všichni smáli, skoro by se dalo použít ono "až se za břicho popadali". Chtěl jsem se také smát, ale nějak mi to nešlo. Říkal jsem si: "Proč bych se měl smát, když bych raději plakal?"

        Ani kamarád se moc nesmál. Všímal si, jak se cítím, a tak to nešlo ani jemu. Po chvíli jsem se zvedl a šel domů. Nechtěl jsem kamarádovi kazit jeho zážitek. Vždyť se na to kino tak těšil...

        Dobrá komedie nebo veselé setkání s přáteli možná pomohou, když se jedná o špatnou náladu, která třeba vychází z toho, že moje oblíbená Sparta zase prohrála, nebo když mne deptá dlouhé období bez sluníčka. V takovém případě mne můj splín po chvíli přejde a nakonec mám stejně dobrou náladu, jako všichni okolo.

        Uměle navozená radost ale nevyřeší nešťastnou lásku, nemoc nebo smrt blízkého, dlouhou dobu bez práce nebo další podobné velké problémy. Nepomůže se tvářit, že problém není. Pokud má problém řešení, je třeba ho vyřešit a pokud řešení nemá, pak se s ním musíme smířit. Musíme třeba přijmout, že náš blízký umírá a pokusit se mu jeho poslední dny co nejvíce obohatit.

        Říká se, že pštros strká hlavu do písku, aby neviděl přicházející nebezpečí. Nevím, zda je to dobré řešení. Možná, kdyby při své rychlosti vzal nohy na ramena, tak by neskončil jako svačinka predátora, který tak lehce přijde ke své kořisti.

        Šalomoun říká, že uměle navozený smích a radost naše problémy nevyřeší. I takové pokusy o hledání životního štěstí považuje za marnost.

Autor: Vlastík Fürst | úterý 19.11.2013 18:00 | karma článku: 4,01 | přečteno: 86x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 16,15