Proč bych měl pít?

        Nějakou dobu jsem žil na Slovácku, kde mají jeden univerzální lék nejen na všechny choroby, ale i na jakýkoliv problém na naší planetě. Říkají, že u dobrého vína se vždy vše vyřeší.

        Šalomoun hledá nadčasový smysl života a také způsob, jak být trvale šťastný. Proto nás určitě nepřekvapí, že se do jeho hledáčku dostává i víno. V jeho případě to určitě nebylo nějaké "čůčo" nebo to, co se dnes prodává v supermarketech v krabicích.

        Král si může dovolit to nejkvalitnější pití. Ten nejlepší ročník. Přesto musí konstatovat:
"Rozhodl jsem se proto, že se rozptýlím vínem.
   Nebylo však snadné hledat odpověď, proč lidé pijí,
   protože všechno mé poznání a moudrost
   mi bránily chopit se té pomatenosti." (Kazatel 2,3)

        Dnes je alkohol tolerovanou drogou. Přestože má ročně na svědomí miliony životů, jeho výrobci mají tak silnou lobby, že se jen těžko hledá politik, který by před pitím alkoholu varoval. Vždyť by byl směšný. Všichni se přece čas od času rádi opijí. A co kdyby se to stalo i jemu? Jak by potom vypadal?

        Šalomoun byl považován za nejmoudřejšího a také za nejvzdělanějšího člověka své doby. Tento muž se pokouší najít smysl života a štěstí ve víně. Obklopí se lidmi, kteří si víno oblíbili a čeká, až přijde ta radost, o které mluví všichni pijáci. Jenže to jediné, co z toho má, je ranní kocovina.

        Zkouší to jeden den, pak další a další, ale je to pořád stejné. Navíc se pak dovídá, co vyvádí, když hladina alkoholu v krvi vzroste natolik, že pak nad sebou ztrácí kontrolu.

        Se střízlivou hlavou pak dochází k závěru, že pokud se na víno podívá zdravým rozumem, tak nemá jediný důvod, proč by v tom pití měl pokračovat. Jeho závěr: "Pití není jen marnost, ale je to pomatenost!"

        Podle židovské tradice je Šalomoun autorem mnoha přísloví, která jsou zaznamenána ve stejnojmenné knize Přísloví. Je v ní výstižný popis toho, jak se z člověka stává alkoholik:
"Nehleď na víno,
   jak se rdí, jak jiskří v poháru.
Vklouzne hladce
   a nakonec uštkne jako had
   a štípne jako zmije.
Tvé oči budou hledět na nepřístojnosti,
   z tvého srdce budou vycházet proradné řeči.
Bude ti, jako bys ležel v srdci moře,
   jako bys ležel s rozbitou hlavou.
´Zbili mě a nic mě nebolí,
   ztloukli mě a nevím o tom.
   Až procitnu, vyhledám to zas a zase.´" (Přísloví 23,31-35)

        Žijeme ve společnosti, kde je alkohol tolerovanou drogou. Každý týden se setkávám s "bezdomovci". Ti z nich, kterým na ulici pomohl alkohol, jsou důkazem pravdivosti toho co říká Šalomoun: "...vyhledám to zas a zase".

Autor: Vlastík Fürst | středa 20.11.2013 18:00 | karma článku: 4,54 | přečteno: 129x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 13,42

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 28,89