Před veleradou (Začalo to zklamáním 8)

Petr a Jan se ráno probouzejí v chrámové věznici, kam je dali zavřít saduceové spolu s kněžími. A protože se právě schází velerada, velitel chrámové stráže oba učedníky převádí k výslechu.

V domě, kde se scházela židovská rada starších, se už tísní mnoho lidí, kteří chtějí vidět senzaci. Po celonočních modlitbách za osvobození Petra a Jana jsou mezi přítomnými i mnozí křesťané.  Mezi lidmi, kteří čekají, až to vše začne, postává i uzdravený mrzák.

V noci nemohl spát. Vlastně i teď prožívá smíšené pocity. Má radost z toho, že díky zázračnému uzdravení může chodit. Současně ho ale trápí, že ti dva, díky kterým je zdráv, teď sedí ve vězení a možná je čeká stejný osud, jako jejich Mistra, kterého židé nechali ukřižovat.

Ví, že všechen ten humbuk je kvůli němu. Proto zde byl mezi prvními, aby mohl oběma učedníkům pomoci, kdyby bylo třeba jeho svědectví. "Pane", prosí  v tiché modlitbě Ježíše, "projev se stejně mocně, jako včera, když jsi uzdravil mé chromé nohy. Vrať, prosím, Petrovi i Janovi svobodu."

Ale to už stráž přivádí oba vězně. Petr poznává místo, kde nedávno třikrát zapřel svého učitele. Za stoly dnes sedí stejní lidé, kteří byli u toho, když se ze strachu zaklínal, že Ježíše vůbec nezná. Teď vidí v jejich očích pohrdání. Myslí si, že tohoto zbabělce rychle zvládnou.

"Pane, dej mi sílu, abych dnes obstál", modlí se Petr. Ale to už dostává otázku od mluvčího velerady: "Můžeš nám prozradit, v jaké moci včera došlo k uzdravení?" Petr v té chvíli cítí přítomnost Ducha svatého, který ho naplnil nejen odvahu, ale také moudrostí, jak mluvit.

"Proč nás vyslýcháte kvůli tomu, že jsme udělali dobrý skutek? Ano, tento muž byl uzdraven ve jménu Ježíše Krista, kterého jste právě vy poslali na smrt. Bůh ho ale vzkřísil z mrtvých. Ježíš je teď v nebi a nám dal moc dělat stejné dobré skutky, jaké dělal sám. Ježíš žije a vy máte ještě jeho krev na svých rukách!"

Takovou odvahu nečekali. Byli si tak jisti vítězstvím, že teď najednou nevědí, co mají dělat. Předvolávají proto uzdraveného mrzáka, ale ten jen potvrdil Petrova slova. Nechávají učedníky odvést a radí se, co dál. Během této krátké porady se všichni shodují na tom, že nemá smysl popírat zázračné uzdravení. Už si o něm stejně povídají lidé po celém Jeruzalémě...

Pak jeden z přítomných pronese: "Musíme zabránit tomu, aby se ty jejich zvěsti šířily dál. Postrašíme je, aby už o Ježíšovi nikomu nevyprávěli!" S tímto návrhem všichni souhlasí.

Povolávají oba učedníky nazpět a slovo si pak bere mluvčí velerady: "Když slíbíte, že už o tom vašem učiteli nebudete nikomu vykládat, pustíme vás na svobodu!" Ještě chvíli se je snaží zastrašit různými výhružkami.

Petr s Janem odpovídají: "Myslíte si, že nás zastrašíte? Co myslíte, koho máme víc poslouchat – lidi nebo Hospodina? My nemůžeme mlčet o tom, co jsme viděli na vlastní oči!" Členové velerady jsou v koncích. Rádi by oba dva učedníky přísně potrestali, jenže lidé v celém městě vypráví o včerejším zázraku a Petra s Janem považují za hrdiny.

Po chvíli váhání se nakonec Petr s Janem ocitají na svobodě. Spěchají hned na místo, kde se v té chvíli ještě jejich nejbližší modlí za jejich propuštění. Jde s nimi i nový učedník, kterého včera uzdravili. Když došli na místo, připojují se k ostatním modlitebníkům.

"Pane, děkujeme ti za naše vysvobození. Dnes to ještě dopadlo dobře, vystrašená velerada nás propustila. Příště už to tak být nemusí. Dej nám, prosím, sílu, abychom obstáli i ve chvíli, kdy nám skutečně půjde o život." Na konci této modlitby mají pocit, že začíná zemětřesení. Země se totiž začíná chvět.

V té chvíli sestupuje na všechny přítomné Duch svatý a dává jim odvahu k dalšímu zvěstování. Duch svatý v té chvíli sestupuje i na uzdraveného muže. I jemu dodává odvahu k tomu, aby v příštích dnech vyprávěl každému, koho potká, o Ježíše a jeho uzdravující moci.

Všichni, kdo dovolili Duchu svatému, aby působil na jejich životy, začali odvážně kázat o Ježíšově nebeském království. Do večera se k nim díky těmto "kázáním" přidalo opět několik desítek nově obrácených Židů. Bůh požehnal Petrovu i Janovu odvahu. I jim dal novou sílu k dalšímu zvěstování záchrany, kterou světu nabízí Ježíš Kristus.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 17.6.2011 18:00 | karma článku: 8,63 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 18,62