Potřebuješ nový začátek

            Včera jsme spolu otevřeli příběh, v němž se setkáváme s dvojím přístupem ke spravedlnosti. Jeden je tvrdý, drsný i bezohledný a jeho výsledkem je nakonec nespravedlnost.

Když to uslyšeli, zahanbeni ve svém svědomí vytráceli se jeden po druhém, starší nejprve, až tam zůstal sám s tou ženou, která stála před ním.
Ježíš se zvedl a řekl jí: "Ženo, kde jsou ti, kdo na tebe žalovali? Nikdo tě neodsoudil?" Ona řekla: "Nikdo, Pane."
`Ježíš jí řekl: "Ani já tě neodsuzuji. Jdi a už nehřeš!" (Jan 8,9-11)

            Židovští duchovní ve své zaslepenosti zneužívají Zákon k tomu, aby dostali Ježíše do pasti, ze které se podle nich už nevyvlékne. Jenže Mesiáš jim ukáže správný přístup k lidem, kteří se dostali do problému se zákonem a tak všichni žalobci postupně znechuceně a naštvaně odcházejí. Zase prohráli.

            V překladu B21 je zvláštní věta: „Nakonec tam Ježíš zůstal sám s tou ženou stojící uprostřed.“ Ježíš je tam sám s touto hříšnicí a ona je přesto uprostřed. Ne geometricky, ale sociálně. Je ve středu Ježíšova zájmu. Místo odsouzení proto dostává šanci na nový začátek. K tomu jí dává Mesiáš ještě radu: „Jdi a už nehřeš!“

            Díky tomuto příběhu se dovídáme o tom, že stejnou šanci nabízí Bůh i nám, když si uvědomíme, že jsme opět díky své hlouposti nebo naivitě udělali další „kopanec“.

            Ježíš mně svým příkladem ukazuje, jak jednat, když mi někdo ublíží. Mohu mu odpustit a nabídnout novou šanci.          

Ježíši, tento příběh je pro mne obrovským povzbuzením. Díky, že mne neodsuzuješ, ale i mně nabízíš nový začátek.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Nespravedlivá spravedlnost ...

Autor: Vlastík Fürst | úterý 18.10.2016 6:10 | karma článku: 24,42 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09