Poslové s požehnáním (Požehnání v Bibli 48)

Určitě jste už slyšeli mnoho anekdot, které začínají slovy: "Mám pro tebe dvě zprávy. Jednu dobrou a druhou špatnou. Kterou chceš slyšet jako první?"

Také pro vás mám dvě zprávy. Kterou začneme? Tou dobrou. Zní takto: "Každý, kdo věří v Ježíše jako ve Svého Spasitele, se stává poslem této dobré zprávy."

Jak to vím? Ježíš nám to vzkazuje prostřednictvím Matoušova evangelia: Ježíš přistoupil a řekl jim: "Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého a učte je, aby zachovávali všecko, co jsem vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku." (Matouš 28,18-20)

Kdybych si měl vybrat, zda budu poslem dobrých nebo zlých zpráv, určitě bych si vybral tu první možnost. Jenže právě teď musím přinést tu špatnou zprávu. Zní: "Ani ten, kdo je poslem dobrých zpráv, nemá zaručeno dobré přijetí." O pravdivosti tohoto tvrzení svědčí následující příběh ze života krále Davida.

V době stříhání ovcí poslal David své posly za bohatým Nábalem. Davidovi ozbrojenci pomáhali Nábalovým sluhům chránit jeho stáda nejen před šelmami, ale i před nájezdy různých loupeživých hord. Nyní David očekával, že Nábal projeví svou vděčnost. Mýlil se. Kronikář později zaznamenal, jak Davidovi poslové dopadli: Jeden z mládenců oznámil Nábalově ženě Abígajile: "Hle, David poslal z pouště posly s požehnáním pro našeho pána, ale on se na ně osopil.
Ti muži se k nám chovali velice dobře. Neubližovali nám a nic jsme nepohřešili po všechny dny, co jsme se s nimi stýkali, když jsme byli na poli.  Byli nám hradbou ve dne v noci po všechny dny, co jsme byli s nimi, když jsme pásli ovce.
Teď uvaž a pohleď, co bys měla udělat. Vždyť se na našeho pána a celý jeho dům valí pohroma! A on je takový ničema, že se s ním nedá mluvit." (1.Samuelova 24,14-17)

Poslové se vrátili s prázdnou. Opilý Nábal je vyhnal a ještě s nimi jednal sprostě. David plánuje pomstu, ale moudrá Abígajil dokáže zkrotit jeho emoce a tak se jejímu domu nakonec blížící pohroma vyhne. Jediný, kdo na vše nakonec doplatí, je Nábal. Když se probere z "opice" a uslyší, co se stalo, ze strachu ho raní mrtvice.

Jsme posly dobrých zpráv. Ježíš brzy přijde, aby na naší Zemi nastolil vládu své lásky a Boží spravedlnosti. Tuto zprávu bychom měli předat každému, s kým se setkáme. Ne všichni nás přijmou s otevřenou náručí. Možná dopadneme stejně, jako "poslové požehnání" v Davidově době. To by nás ale nemělo odradit. Máme dobrou zprávu, která může přinést nový život spoustě lidem v našem okolí – těm, kteří tuto zprávu zatím neznají. I my se můžeme stát posly požehnání.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 26.11.2011 9:00 | karma článku: 5,19 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09