Pád z výšin ...

            Lidová moudrost pravdivě říká: „Pýcha předchází pád“. Už mnohokrát, když jsem toto varování podcenil, na to doplatil můj nos. A nejen on.

Vy však si nedávejte říkat 'Mistře': jediný je váš Mistr, vy všichni jste bratří. A nikomu na zemi nedávejte jméno 'Otec': jediný je váš Otec, ten nebeský. Ani si nedávejte říkat 'Učiteli': váš učitel je jeden, Kristus. Kdo je z vás největší, bude váš služebník. Kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen. (Matouš 23,8-12)

            Ježíš říká, že křesťané mají jen jednoho Otce - Boha. To je přání nebes. Skutečnost je, žel, jiná. Za dva tisíce let měla církev spoustu „svatých“ a „velebných“ otců. Možná i proto prožívá křesťanství svou vleklou krizi a v naší zemi se kvůli tomu mnozí raději považují za ateisty.

            Ale nechejme soud nad církví Bohu a podívejme se raději sami na sebe. K čemu máme blíž? Ježíš nám radí, abychom raději sami sloužili, než abychom si nechali sloužit. Velikost člověka podle něj není v tom, jak vysoko vystoupá, ale jak hluboko se při své službě bližním dokáže sklonit.

            Služba se dnes moc nenosí a je to škoda. Moje vlastní zkušenost mi říká, že ponížení není nic, čeho bych se měl bát. Ať už to bylo v nemocnici, ve vězení, v hospici nebo mezi lidmi bez domova, vždy mne to posunulo někam dál. A navíc mi to přineslo i spoustu radosti, kterou bych nikdy nepoznal.

Bože, chvála mi dělá dobře, přesto chci radost a štěstí hledat raději ve službě druhým než v kariéře. Pomůžeš mi? Díky.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Neboj se křičet ...

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 31.10.2016 6:10 | karma článku: 26,25 | přečteno: 389x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 24,91

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 29,47