Ovoce víry (Víra je... 52)

        Křesťanství zažívá v poslední době vleklou krizi. Vytratila se z něho živá víra. O této víře se můžeme mnohé dovědět při čtení životních příběhů lidí, které Pavel zařadil do své Galerie hrdinů víry.

        Ve stejné době, kdy píše Pavel svůj dopis Židům, napsal svůj list i Jakub, bratr Pána Ježíše. Pozoruje, jak se do křesťanství vkrádá cizí duch, který vede i k nesprávnému pohledu na spasitelnou víru. Nakonec napíše:
"Stejně tak i víra, není-li spojena se skutky, je sama o sobě mrtvá...
Neuznáš, ty nechápavý člověče, že víra bez skutků není k ničemu? ...
Jako je tělo bez ducha mrtvé, tak je mrtvá i víra bez skutků." (Jakub 2,17+20+26 )

        Ten, kdo se pozorně učí od hrdinů víry, zjistí, že se nejedná o víru, která se projevuje jen ústy. Je to víra, která za sebou nechává spoustu důkazů toho, že je živá a proměňuje život.

        Podívejme se, jak podle apoštola Pavla vypadá život člověka, jehož víra je skutečně živá: "Vždyť zde nemáme trvalý domov, nýbrž vyhlížíme město, které přijde.
Přinášejme tedy skrze Ježíše stále oběť chvály Bohu; naše rty nechť vyznávají jeho jméno. Nezapomínejme také na dobročinnost a štědrost, takové oběti se Bohu líbí." (Židům 13,14-16)

        Víra nese své ovoce. Proměňuje charakter člověka, má vliv na jeho myšlení a nakonec se projeví i v jeho jednání. Velice pěkně to popisuje Ježíš, když vypráví o tom, podle jakého klíče bude jednou Bůh vybírat občany pro své nebeské království: "Až přijde Syn člověka ve své slávě a všichni andělé s ním, posadí se na trůnu své slávy; a budou před něho shromážděny všechny národy. I oddělí jeden od druhých, jako pastýř odděluje ovce od kozlů, ovce postaví po pravici a kozly po levici.
Tehdy řekne král těm po pravici: `Pojďte, požehnaní mého Otce, ujměte se království, které je vám připraveno od založení světa. Neboť jsem hladověl, a dali jste mi jíst, žíznil jsem, a dali jste mi pít, byl jsem na cestách, a ujali jste se mne, byl jsem nahý, a oblékli jste mě, byl jsem nemocen, a navštívili jste mě, byl jsem ve vězení, a přišli jste za mnou.´
Tu mu ti spravedliví odpoví: `Pane, kdy jsme tě viděli hladového, a nasytili jsme tě, nebo žíznivého, a dali jsme ti pít? Kdy jsme tě viděli jako pocestného, a ujali jsme se tě, nebo nahého, a oblékli jsme tě? Kdy jsme tě viděli nemocného nebo ve vězení, a přišli jsme za tebou?´
Král jim odpoví a řekne jim: `Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili.´" (Matouš 25,31-40) 

        Ovocem víry je dobrý skutek, motivovaný vděčností. Díky víře poznávám Boha jako svého milujícího otce. Díky víře přijímám pozvání k věčnému životu v Božím království. To vše mne naplňuje vděčností vůči Bohu, kterou vyjadřuji pomocí těm, kteří jsou právě v nouzi.

        Přeji Vám Boží ochranu i požehnání v příštím roce. Ať vás Bůh doprovází vaším životem až do okamžiku, kdy se pro nás všechny otevřou brány Božího království.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | sobota 28.12.2013 9:00 | karma článku: 8,28 | přečteno: 125x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 11,17

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,16