Noční příprava

            Co děláte v noci? Já většinou spím nebo se o to alespoň pokouším. S přibývajícími roky zjišťuji, že když se jeden den nevyspím, není to pak druhý den ono.

V těch dnech vyšel na horu k modlitbě; a celou noc se tam modlil k Bohu. (Lukáš 6,12)

            Přiznám se, že jsem tomuto textu dlouho nerozuměl. Jak se mohl Ježíš celou noc modlit a být druhý den ještě čilejší, než kdyby spal? Kde bral tu energii, kterou potřeboval nejen k přesunům, ale i při kázání a uzdravování nemocných?

            Bible to nijak nevysvětluje. Lukáš jen konstatuje, že si Ježíš celou noc vyprávěl se svým otcem. Probírali spolu plány na další dny. Sdíleli se o to, co prožili a co při tom cítili. Pro Ježíše to bylo něco, nač se těšil, a co mu vždy pomáhalo dobíjet vnitřní baterie.

            Spousta lidí se domnívá, že stačí, když Bohu zarecitují naučenou básničku a tím mají splněnou povinnost. Modlitba je pro ně monolog, ve kterém Stvořiteli sdělí své požadavky a pak běda mu, když je nesplní.

            Ježíšova modlitba byla dialogem. Potřeboval někoho, kdo by mu naslouchal i poradil. V tom je kouzlo jeho nočních modliteb, které nabízí i nám. Pokud potřebujeme někoho, kdo je ochotný se s námi radovat i plakat, pak je nám Bůh k dispozici v každou denní i noční hodinu, přesně tak, jako byl k dispozici Ježíši. To je nabídka, která se mi líbí.

Bože, rád bych s Tebou uměl rozmlouvat tak jako Ježíš. Uč mne při tom nejen mluvit, ale také umět počkat si na Tvou odpověď.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Vražda ve jménu Boha ...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 29.9.2016 6:10 | karma článku: 20,13 | přečteno: 259x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51