Nemoc

Nemohu říci, že bych v dětství mnohokrát dostal výprask. Na jednu facku od mámy si ale dobře pamatuji. Zlobil jsem a ona mne nejdříve velice klidně poprosila, abych toho nechal a zklidnil se. Podruhé už mi to řekla trochu důrazněji. Potřetí mi to řekla fackou. Na tu jsme slyšel.

Na cestě, když už byl blízko Damašku, zazářilo kolem něho náhle světlo z nebe. Padl na zem a uslyšel hlas: "Saule, Saule, proč mne pronásleduješ?"
Saul řekl: "Kdo jsi, Pane?"
On odpověděl: "Já jsem Ježíš, kterého ty pronásleduješ. Vstaň, jdi do města a tam se dovíš, co máš dělat."
Muži, kteří ho doprovázeli, zůstali stát a nebyli schopni slova; slyšeli sice hlas, ale nespatřili nikoho.
Saul vstal ze země, otevřel oči, ale nic neviděl. Museli ho vzít za ruce a dovést do Damašku.  Po tři dny neviděl, nic nejedl a nepil. (Skutky 9,3-9)

Saul byl od svého dětství vychováván ve víře v Hospodina. Pak vystudoval teologii a čekala ho strmá kariéra.
Jenže on po ní netoužil. Asistoval u kamenování Štěpána. Už tehdy ho pohoršovalo, že křesťané přisuzují nějakému galilejci božské pocty. Proto se rozhodl, že tuhle sektu zničí.
Po dokončení studia získal povolení pro svůj plán. V Damašku podle zpráv rozvědky působila velká skupina příslušníků křesťanské sekty. Už se těšil, jakou radost udělá Hospodinu zatčením těchto heretiků, když v tom kolem něho zazářilo světlo a on se setkal s Ježíšem. Na konci rozhovoru zjistil, že je slepý.

Musel to být pro Saula šok. Nemyslím slepotu, ale zjištění, že vše, co doposud dělal, nebyla služba Bohu, ale zlu. Tři dny pak není schopen jíst ani pít. Kdyby za ním Ježíš neposlal Ananiáše, který mu přinesl uzdravení a Boží odpuštění, Saul by zemřel hladem a žízní.

Tento příběh ukazuje, jak moc nás Bůh miluje. Pokud je nemoc jedinou možností, jak nás zachránit před věčnou smrtí, Ježíš ji dopustí. Nenechá nás v ní ale samotné. I za námi pošle „Ananiáše“ s uzdravením a Božím odpuštěním.

Přemýšlej o své službě. Sloužíš opravdu Bohu? I tobě hrozí podobné nebezpečí, jako Saulovi. Nezlob se proto na Boha, pokud Tě dnes zastaví třeba nemocí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | úterý 22.11.2011 18:00 | karma článku: 4,09 | přečteno: 269x