Nebe jen pro křesťany?

Budou v nebi jen křesťané? Vím, že jsem se kdysi, ještě jako dospívající kluk, zabýval otázkou, zda v nebi budou i lidé, kteří nechodí do stejné církve jako já. Setkal jsem se tehdy s katolíkem, který tvrdil, že v nebi budou jen katolíci, protože jen oni mají přístup ke svátostem.

V té době mne poprvé silně oslovilo poselství Pavlova listu, který napsal pro křesťany v Římě: "Bůh nikomu nestraní. Ti, kteří neměli zákon a hřešili, také bez zákona zahynou; ti, kteří znali zákon a hřešili, budou odsouzeni podle zákona. Před Bohem nejsou spravedliví ti, kdo zákon slyší; ospravedlněni budou, kdo zákon svými činy plní.
Jestliže národy, které nemají zákon, samy od sebe činí to, co zákon žádá, pak jsou samy sobě zákonem, i když zákon nemají. Tím ukazují, že to, co zákon požaduje, mají napsáno ve svém srdci, jak dosvědčuje jejich svědomí, poněvadž jejich myšlenky je jednou obviňují, jednou hájí.
Nastane den, kdy Bůh skrze Ježíše Krista bude soudit podle mého evangelia, co je v lidech skryto." (Římanům 2,11-16)

O co tu jde? Jaký zákon tu má Pavel na mysli? Domnívám se, že není jiná možnost, než zákon, který říká: "Budeš milovat svého bližního jako sebe samého." (Leviticus 19,18) a "Budeš milovat Hospodina, svého Boha, celým svým srdcem a celou svou duší a celou svou silou." (Deuteronomium 6,5)

Ježíš na tento zákon poukazuje při rozhovoru s farizei, kteří se ho snaží dostat do úzkých: Když se farizeové doslechli, že umlčel saduceje, smluvili se a jeden jejich zákoník se ho otázal, aby ho pokoušel: "Mistře, které přikázání v zákoně je největší?"
On mu řekl: "`Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.´ To je největší a první přikázání. Druhé je mu podobné: `Miluj svého bližního jako sám sebe.´ Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci." (Matouš 22,34-40)

Nebe není pro křesťany. Nebe je pro lidi, kteří věří na lásku a snaží se ji okolo sebe šířit. Nebe je pro lidi, kteří věří, že Bůh je láska a proto ho milují "celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí". Díky tomu také dokážou milovat sebe i své bližní.

Mnoho lidí, kteří rádi zdůrazňují, že jsou křesťany, v nebi nebude. Naopak, budou tam lidé, kteří sice po nebi toužili, ale často si ani nepomysleli, že by v něm mohli být. Lidé, kteří nedělali dobré skutky proto, že se to má. Dělali je, protože to jinak neuměli. Oni totiž milovali Boha i své bližní.

Pane, naplň mé srdce láskou. Láskou k Tobě, k sobě i k lidem, které budu potkávat. Ukazuj mi denně svou lásku a dávej mi ji vždy tolik, ať mám v každé chvíli mého života z čeho čerpat pro druhé.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 30.1.2012 18:00 | karma článku: 6,62 | přečteno: 441x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,08

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,50