Naletěl i muž

            Mnohokrát jsem už slyšel, že za vše zlé, co nás potkává, může žena. Nakonec, i Francouzi říkají: "Cherchez la femme." Je to ale pravda? Opravdu jsme v tom my muži nevinně?

            "Žena viděla, že je to strom s plody dobrými k jídlu, lákavý pro oči, strom slibující vševědoucnost. Vzala tedy z jeho plodů a jedla, dala také svému muži, který byl s ní, a on též jedl." (Genesis 3,6)
            Biblický text říká, že muž byl u toho, když jeho žena rozmlouvala s hadem. Nakonec, i hadova nabídka platí oběma. Mluví v množném čísle. A tak to vypadá, že muž nechává ženu mluvit a sám přemýšlí o tom, co vidí a slyší.
            Vyčkává. Čeká, co to zakázané ovoce udělá s ženou. Vše, co říká ten mluvící had zní tak přesvědčivě, že mu uvěří nakonec i muž. Vidí, že žena jí a žije dál. Dívá se na ovoce, ale ještě trochu váhá.
            Jeho žena vidí v jeho očích touhu po ovoci a tak mu ho podává. Teď se do něj konečně může zakousnout i on. Zprvu se věnuje jeho chuti, ale pak už jen čeká na ten okamžik, kdy se i z něho konečně stane Bůh …

            Přiznávám, že jsem si dlouho nevšiml toho, že muž byl s ženou, když hovořila s hadem. I já se díky tomu domníval, že ti Francouzi mají pravdu. Zlobil jsem se na naši pramáti a myslel si, že já bych byl lepší. Text říká, že žena utrhla ovoce a dala muži, "který byl s ní". Muži i ženy, v hříchu jsme od té chvíle namočeni všichni stejně.

Bože, nejsem lepší než mí prarodiče. Kdybych byl na jejich místě, dopadl bych stejně. Dej mi proto ducha pokory.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Předchozí díl:  Příčina všech našich problémů

Autor: Vlastík Fürst | neděle 24.1.2016 5:20 | karma článku: 17,18 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 11,08

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 28,80