Multi-kulty manželství

Představte si, že váš syn vám přivede představit svou nastávající. Inteligentní, mladá a krásná dívka se ale od ostatních trochu liší barvou své pleti - je zelená a na hlavě má dvě tykadélka.

Původně jsem chtěl uvést jinou barvu pleti a také tykadélka nebyla v plánu, ale to by ze mne někteří udělali xenofóba. V každém případě chci dnes přemýšlet o tom, co můžeme čekat od toho, co jsem nazval multi-kulty manželství.

A protože každé manželství je tak trochu multi-kulty, začnu u toho mého. Oba dva pocházíme z Moravy. Já vyrůstal na Hané, manželka na Slovácku. Já vždy bydlel ve městě v "paneláku", ona na vesnici v rodinném domku. A tak bych mohl pokračovat ve výčtu toho, v čem se naše "kultury" lišily.
Po svatbě jsme nějaký čas bydleli společně s rodiči na venkově. Začal jsem poznávat drobné odlišnosti v pohledu na život. Když jsem chtěl v neděli vyrazit na výlet, rodiče naplánovali práci na zahradě nebo na poli. Jedlo se to, co se zrovna sklízelo, koupit něco v obchodě bylo zbytečné vyhazování peněz. Tyhle zdánlivé maličkosti nás brzy vedly k tomu, že jsme začali intenzivně hledat jiné bydlení.

Při své práci se často setkávám se snoubenci, kteří plánují společný život. V rámci přípravy na svatbu ode mne dostávají pracovní list s názvem "Rodinné prostředí". Pokud ho poctivě vyplní, mohou se jeden od druhého dozvědět spoustu zajímavých a důležitých informací o prostředí, ze kterého pocházejí.
V diskuzi pod včerejším článkem (Blondýnka a krásný muslim) to pěkně vyjádřil Edmund Černá Zmije: "I ve stejné kultuře je rozumné prozkoumat rodinu partnera, aby člověk věděl, z jakých poměrů kdo pochází a jaké stereotypy si do manželství přináší. Zjišťovat tyhle "detaily" v krizových situacích je pozdě."

To, co nás v době zamilovanosti na tom druhém přitahuje, nás později dokáže i pěkně vytočit. Když kamarád chodil se svou nynější manželkou, rozplýval se nad její samostatností. Po svatbě si stěžoval, že to s tou samostatností přehání.
Záměrně dnes uvádím příklady jen v rámci mé Moravy. Mohl bych mluvit o tom, jak se v některých projevech liší Češi od Moravanů. A co pak třeba v porovnání s Němci, nebo ve včerejším článku s exotickými muslimy?

Jak jsem psal v úvodu, každé manželství je tak trochu multi-kulty. Ale čím větší je rozdíl v kulturách obou partnerů, tím více by měli zvažovat, jakou má jejich vztah budoucnost a zda by nebylo lepší se raději poohlédnout po někom, kdo možná nemá tak exotický kukuč, ale pochází z prostředí, které je bližší tomu, které nás až doposud formovalo.

Zelená barva kůže a dvě anténky na hlavě nám možná v době zamilovanosti mohou připadat sexy. V praktickém manželském životě to ale už taková výhoda nebývá.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | úterý 26.10.2010 17:21 | karma článku: 29,03 | přečteno: 2036x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 12,21

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,69