Mé oči viděly spasení

„Nyní propouštíš v pokoji svého služebníka, Pane, podle svého slova, neboť mé oči viděly tvé spasení, které jsi připravil přede všemi národy – světlo, jež bude zjevením pohanům, slávu pro tvůj lid Izrael.“ (Lukáš 2,29-32)

Jakmile skončilo Marii její šestinedělí, nesou s Josefem svého syna do chrámu. Byl Mariiným prvorozeným dítětem a tak za něj museli přinést zvláštní oběť.

            V chrámu se setkávají se Simeonem. Marek o něm píše, že je to „člověk spravedlivý a zbožný,“ který navíc ještě „očekával potěšení Izraele a Duch svatý byl s ním.“ (Luk.2,25) Byl to další člověk, který s radostným očekáváním vyhlížel příchod mesiáše.
            Simeon byl zbožný Žid a Bůh jeho věrnost a důvěru ocenil. Lukáš také připomíná, že mu „bylo Duchem svatým předpověděno, že neuzří smrti, dokud nespatří Hospodinova Mesiáše.“ (Luk.2,26)

            Nevím, kolik bylo tehdy v chrámu lidí. Všichni se mohli spolu se Simeonem radovat z toho, že vidí „spasení“. Jejich oči ale vidí něco úplně jiného. Možná obdivují krásu chrámu, jeho zlaté ozdoby i bytelné základy, nebo jsou zaujatí nádherou kněžských rouch...
            Simeon přicházel do chrámu s úplně jiným záměrem. Chtěl se v něm setkat se svým Spasitelem. Nepotřeboval lidi, on toužil po osobním střetnutím se s Bohem

            Ten, kdo chce, vidí „spasení“, kdo nechce, nevidí nic. Co chci vidět já? Mé oči nemusí vidět vůbec nic, nebo mohou i v tom každodenním shonu uvidět „spasení“. Díky, Bože.

(Další díl seriálu "Novozákonní rezonance" inspirovaný evangeliem podle Lukáše.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pátek 19.1.2018 21:35 | karma článku: 27,44 | přečteno: 387x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51