Konec dobrý, všechno dobré (Radost v Bibli - 20)

Dnes si připomeneme příběh, který je zapsán v biblické knize Ester. Odehrává se v době "babylónského zajetí" Židů. Na začátku chce král Achašveróš po své manželce Vašti, aby tančila před opilými dvořany. Královna to odmítla a král ji zapudil. Vyhlásil konkurz na novou královnu, ve kterém uspěla židovka jménem Hadasa, neboli Ester.

Ve stejné době také propuká nepřátelství mezi Mordokajem, strýcem nové královny a královým oblíbencem Hamanem, kterému se podařilo lstí podstrčit králi zákon, podle kterého měli být všichni Židé vyhubeni. Mělo se to stát třináctý den měsíce adaru. Zákon sliboval, že každý člověk, který zabije Žida, si může ponechat všechen jeho majetek.

Jak víme i z lidových přísloví, "médo-perský zákon" nemohl být zrušen. Zdálo se, že je osud židovského národa zpečetěn. Židé se ale nevzdali. Svůj problém předložili nejdříve Bohu a potom, prostřednictvím Ester, i králi. Achašveróš vydal nový zákon, který dovoloval Židům, aby se bránili.

Vše nakonec dobře dopadlo. Židé se ubránili: "V Šúšanu se židé shromáždili třináctého a čtrnáctého dne téhož měsíce a patnáctého dne nastal klid. Ten den učinili dnem radostného hodování. Proto rozptýlení židé, sídlící ve venkovských městech, slaví čtrnáctého dne měsíce adaru radostné hodování a den pohody a jeden druhému posílá dárky." (Ester 9,18-19)

Na začátku byl zdánlivě neřešitelný problém. Na konci nový svátek a veliká radost. Svátek Purim slaví od té doby Židé až dodnes.

Kolega měl velký problém. Pokazilo se mu auto a tak ho dal do servisu. Jenže z drobné opravy za pár stovek to najednou bylo víc jak dvacet tisíc, které neměl. Přitom auto potřeboval, protože bez něj nemohl stihnout týdenní pracovní program, který si naplánoval.

Přemýšlel, hledal nějaké řešení, trápil se a v noci nemohl spát. Nakonec udělal to, co měl udělat už dávno. Řekl vše svému Bohu a přiznal, že neví jak dál. Nedával Bohu nějaké požadavky. Jen mu popsal své pocity a pak šel spát. Čekal zase bezesnou noc, ale sotva ulehl, tak usnul.

Ráno našel ve schránce na dopisy obálku a v ní přesně tolik, kolik potřeboval. U toho bylo na lístku napsáno: "Pane faráři, měl jsem silné nutkání, že právě tolik potřebujete na vyřešení nějakého problému. Doufám, že Vám to pomůže. Soused."

Nechtěl bych ale, abyste došli k závěru, že takto Bůh vyřeší každý náš problém. Bůh není automat, do kterého "vložíme pár modliteb" a pak nám z něho vypadne vyřešení problému přesně podle našich představ. Ano, Bůh umí vyřešit každý problém, ale není při tom závislý na naší představě správného řešení.

Nedávno se nám pokazilo auto a oprava stála několik tisíc. Žádnou obálku ve schránce na dopisy jsme ale nenašli. S Boží pomocí jsme nakonec vše zvládli i bez obálky ve schránce. Ve svých modlitbách jsme mu pak mohli děkovat, že nám naše auto zase dál slouží.

Je docela možné, že se právě trápíš nad problémem, který podle tebe nemá žádné řešení. Zkus se na něho podívat očima Židů, kteří měli být vyhubeni a z jejich problému nakonec vzniká nový svátek. Bůh má řešení i na tvůj problém. Dovol mu, aby ho třeba i s tvou účastí zrealizoval.

Až se tak stane, nezapomeň mu za to poděkovat a možná si v kalendáři zatrhni svůj nový soukromý svátek. Může to být den, v němž si budeš pravidelně připomínat velkou Boží dobrotu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | sobota 19.5.2012 18:00 | karma článku: 4,18 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 9,61

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,15