Když si vědec myslí

V diskuzích  pod články s křesťanskou tematikou,  se opakovaně dovídám,  že víra v Boha je něco, čeho se mám rychle zbavit, protože věda už přece dávno dokázala, že…

Místo zastaralé víry v Boha mi diskutující, kteří o sobě většinou prohlašují, že jsou ateisté, nabízejí jinou víru. Je to "moderní víra ve vědu".

Je věda opravdu tak spolehlivá a zázračná? Je víra ve vědu bezpečná?
Vzpomínám si na to, jak mi strýc ukazoval noviny z prosince roku 1899. V článcích se opakovalo jedno společné téma, které bych formuloval slovy: "Příští století bude díky vědeckému pokroku dobou rozkvětu a míru."

Dvacáté století skutečně přineslo nebývalý rozmach poznání a velkých objevů. Věda dokázala neskutečné věci.
Na druhé straně historie lidstva nezažila horší století, než to dvacáté. Dvě světové války, v nichž díky vědě, která přinesla účinnější zbraně, zemřely desítky milionů lidí… To je jen jeden příklad.
Ne, nechci tvrdit, že vědecký pokrok je špatný. Jen chci připomenout, že ta oslavovaná věda nemá jen pozitivní stránky.

Náboženství bylo v historii lidstva mnohokrát zneužito k politickým cílům. Jenže to samé platí i o vědě. I ona byla a je zneužívána. Pro mnohé lidi je slovo "věda" kouzelným slůvkem. Když se něco označí za vědecké, pak to znamená, že to mohu přijmout, aniž bych u toho přemýšlel.
V poslední době se u nás hodně hovoří o "solárním byznysu", který u nás prosadil pan Bursík. Je to jen příklad toho, jak "moderní člověk", který je tak kritický vůči všemu, co zavání křesťanstvím, nekriticky přijímá cokoli, co má nálepku "vědecké".

V pátek 30.července přinesl iDNES.cz informaci, že tým vědců z kalifornského institutu pro hledání mimozemské inteligence SETI si myslí, že v úzké marsovské proláklině zvané Nili Fossae by mohly být zkamenělé pozůstatky někdejšího života na "rudé planetě".
Po přečtení článku jsem přemýšlel, co tím chtěl autor říci. Věří tomu, že když si něco "myslí skupina vědců", je to důkaz toho, že na Marsu byl život? Znamená to, že když si něco myslí jeden člověk, má to menší váhu, jako když si to myslí milion lidí?
Není to tak dávno, co nám média tvrdila, že jenom náš skoro nesvéprávný prezident nevěří na globální oteplování. A vidíte. Dnes už není sám a o jeho svéprávnosti asi pochybuje jen málokdo.

Osobně si velice cením práce poctivých vědců. Díky nim mohu každé ráno zapít lék, který mi dává šanci žít, přestože mám nemoc, na kterou bych bez tohoto léku zemřel. Díky lidem, kteří "objevují" mohu tento článek nabídnout k úvaze i vám. A tak bych mohl pokračovat.

Někdo věří v Boha, někdo ve vědu. Obojí je možné zneužít - náboženství i vědecké poznání.
Věříš vědě? Dej si pozor, abys něco nepřijímal jenom proto, že si to myslí třeba tým vědců.
Věříš v Boha? Pak si dej pozor, abys některé názory nekriticky přijímal jen proto, že je říká třeba "pastor", který tomu přece musí rozumět.
Věříš-li na evoluci, neměl by sis myslet, že máš hlavu jen na ozdobu.
Věříš-li v Boha, nezapomeň, že ti dal rozum proto, abys ho využíval.

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 2.8.2010 10:20 | karma článku: 21,72 | přečteno: 1415x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 35,64

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,16

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 26,10