Když nemůžu v noci spát, počítám ovečky

Mám dobrý spánek, i když ne tak, jako moje žena. Občas se mi ale stane, že se v noci probudím a pak nemůžu usnout, přestože do páté hodiny, kdy vstávám, je ještě daleko. Když se mi to stalo poprvé, tak jsem se převaloval a snažil se usnout.

Později jsem si uvědomil, že něco podobného se mi stává, když usnu s nevyřešeným problémem nebo když mne trápí nějaký dlouhodobý problém, který nemohu ovlivnit. Jsem křesťan a tak jsem se snažil vše řešit modlitbou. Řekl jsem: “Bože, mám problém. Vyřeš ho a dej mi spánek.“ Jenže spánek nepřicházel a ani opakování této modlitby mi nepomohlo. A já poznával, že v mém chápání modlitby je něco špatně. Jenže co to je?

Jednou, když jsem se v noci zase probudil a v hlavě mi začal “šrotovat“ z mého pohledu neřešitelný problém, jsem ho zase předal k řešení Bohu. Pak jsem začal myslet na své blízké a v duchu jim přál vše dobré. Také jsem si vybavoval jména a tváře lidí, které mám jako pastor ve své péči. I je jsem postupně předával do Boží péče s prosbou, aby je chránil a dával jim vše, co potřebují k životu. Jak jsem tak procházel “své ovečky“, najednou jsem usnul. Ráno jsem pochopil, proč mi to dřív nefungovalo. Když jsem nemohl spát, myslel jsem sobecky jen na sebe a svůj problém. Proto jsem nebyl schopen se uklidnit a spokojeně usnout.

Od té doby vždy, když nemůžu v noci spát, počítám své ovečky, přeji jim jen to nejlepší a předávám je nebeskému pastýři. A jak je tak počítám, vždy při tom pokojně usnu.

Pokud máte podobné problémy, zkuste to. Ať už jste věřící či nikoli, zkuste přemýšlet o lidech, které máte rádi. Přejte jim v duchu něco pěkného a zkuste jim žehnat.

Ať máte co nejméně problémů, které by vás v noci okrádaly o spánek. A pokud přijdou, tak vám přeji tolik oveček, abyste při jejich počítání pokojně usnuli a ráno vstávali odpočatí a ještě s vědomím, že se vám zdály příjemné sny.

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 18.11.2010 18:36 | karma článku: 22,53 | přečteno: 2488x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09