Když Bůh zakázal kázat

Celý život jsem byl vychováván k tomu, že se mám s druhými lidmi sdílet o svou víru. Nakonec, vždyť podobně mluví i Ježíš, když se před svým odchodem do nebe loučí se svými učedníky.

Matouš nám zaznamenal jeho poslední slova: "Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého 20a učte je, aby zachovávali všecko, co jsem vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku." (Matouš 28,19-20)

Když jsem v knize Skutky apoštolů četl následující text, byl jsem jím trochu zaskočen: "Poněvadž jim Duch svatý zabránil zvěstovat Slovo v provincii Asii, procházeli Frygií a krajinou galatskou. 7Když přišli až k Mysii, pokoušeli se dostat do Bithynie, ale Duch Ježíšův jim to nedovolil.
8Prošli tedy Mysií a přišli k moři do Troady. 9Tam měl Pavel v noci vidění: Stanul před ním jakýsi Makedonec a velmi ho prosil: "Přeplav se do Makedonie a pomoz nám!"
10Po tomto Pavlově vidění jsme se bez váhání chystali na cestu do Makedonie, protože jsme usoudili, že nás volá Bůh, abychom tam kázali evangelium." (Skutky 16,6-10)

Proč si Bůh nepřál, aby Pavel kázal v provincii Asii? To nám text neříká. Zvláštní ale je, že Pavel neprotestuje, poslechne a jde dál. Ve své službě se naučil naslouchat Duchu svatému a také se ho naučil poslouchat.

Pavel, jako farizeus, znal velice dobře příběhy Starého zákona. Věděl, jak Bůh odpověděl Davidovi na jeho přání postavit chrám pro Hospodina. Zatímco proroka Davidovy plány na stavbu chrámu nadchly, Bůh Nátanovo nadšení nesdílí. Prorok se musí ke svému králi vrátit se zprávou, že David chrám stavět nebude. David poslechl a Bůh jeho poslušnost ocenil.

Ježíš svým učedníkům slíbil dar Ducha svatého, který se stane jejich rádcem i průvodcem. Řekl o něm: "Vítr vane kam chce, jeho zvuk slyšíš, ale nevíš, odkud přichází a kam směřuje. Tak je to s každým, kdo se narodil z Ducha." (Jan 3,8)

Pavel poslechl hlas Ducha svatého a Bůh mu díky tomu mohl požehnat. I na základě této zkušenosti Pavel později napsal: "Ti, kdo se dají vést Duchem Božím, jsou synové Boží." (Římanům 8,14)
Také mé osobní svědectví o Ježíši by mělo zaznít jen tehdy, když k němu mám souhlas Ducha svatého. Někdy možná posloužím Božímu království víc svým mlčením, než tím, že začnu mluvit.

Pane, nauč mne vnímat vedení Tvého ducha. Nauč mne mluvit tam, kde je to podle Tebe vhodné a mlčet tam, kde by má slova mohla nadělat více škody jak užitku. Děkuji Ti za dar Ducha svatého, který chce být mým životním průvodcem.

Autor: Vlastík Fürst | úterý 25.10.2011 18:00 | karma článku: 5,28 | přečteno: 244x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 24,91

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 29,47