Když abstinent přebere

Patřím k lidem, kteří podle jedné "vědecké" studií vědomě škodí svému zdraví. Jak to dělám?Ne, nekouřím a ani neberu drogy. V tom můj problém není.

Možná jste zaregistrovali zprávu, podle níž abstinenti umírají dříve, než lidé, kteří pravidelně pijí alkohol. No a já jsem ten abstinent, takže tím, že už léta nepiju alkohol prý škodím svému zdraví. (Zajímalo by mne, který lihovar nebo pivovar tuhle studii sponzoroval.)

Když jsem zmíněnou zprávu četl, vzpomněl jsem si na Bohouše, strýce mojí ženy, který byl také celý život abstinent. Jednou se s manželkou vydali do města na nákupy. Potřeboval doplnit zásoby nejen ve spíži, ale i v ševcovské dílně, kterou měl vedle své chaloupky.
Na první křižovatce je zastavili příslušníci Veřejné bezpečnosti. Předložil doklady a pak musel vystoupit. "Pane řidiči, pil jste před cestou alkohol?" ptali se ho. A on s úsměvem odpověděl: "Vždyť já jsem abstinent!" Chtěl si sednout do auta a pokračovat v cestě, když uslyšel: "Tak to vám určitě nebude vadit, když si dýchnete do balónku." A Bohouš souhlasil.
Jenže když dýchnul, tak trubička zezelenala. A fest. "Pane řidiči, vy nám lžete! Vy jste pil!" Ještě chvíli se snažil vysvětlit, že je skutečně abstinent a že nepil už nejméně sedmdesát let, ale marně. Nakonec raději zaplatil stovku pokuty, zaparkoval auto a pěšky se vrátil domů.

Když jsme se ho ptali, proč platil, když věděl, že nepil, řekl: "No, oni mi říkali, že platit nemusím. Ale pak by to prý probírali v nějaké komisi na obecním úřadě a dovedete si představit tu ostudu? Všichni tu ví, že nepiju. Už to vidím, jak se mi smějí, že já, nejstarší abstitnent ve vesnici jsem nadýchal..."

Bohouš alkohol nikdy nepil. Ještě v devadesáti sedával za verpánkem a spravoval boty lidem z širokého okolí. Je to pár roků, co umřel. A tak si říkám, že kdyby pil, mohl tam podle "vědecké studie" sedět ještě dnes. Škoda, že chudák nevěděl, jak si svou abstinencí ničí zdraví.

Doufám, že onu zprávu nečetl pan ministr zdravotnictví a že nám abstinentům, co si vědomě a sveřepě ničíme zdraví, nezvedne odvody na zdravotní pojištění. Na alkohol už si zvykat nebudu. Pokud  budu v devadesáti tak čilý, jako Bohouš, tak mi to stačí.

Když tak o tom přemýšlím, tak mne napadlo, proč na Bohoušově pohřbu nebyl žádný z jeho spolužáků, kteří si ťukali na čelo, když si s nimi neštrngnúl?
No, oni vlastně na tom hřbitově byli všichni. Už léta odpočívali v okolních hrobech.
Tak na zdraví!

Autor: Vlastík Fürst | úterý 7.9.2010 8:56 | karma článku: 33,37 | přečteno: 5987x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 36,66

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,18

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 26,11