Jsem flanďák, co má ručičky dozadu ...

Pokud nevíte, co znamená slovo flanďák, tak je to "hanlivá přezdívka kněží, zpravidla katolických", jak uvádí slovník jazyka českého. Co se myslí tím, že má někdo ručičky dozadu, určitě víte.

V diskuzi pod článkem "Paroubek na hrad" jsem se mimo jiné dověděl, že jsem flanďák a že „církve a flanďáci vzbuzují odpor. Zasloužený". V jiné zase, že jsem člověk, co má ručičky dozadu.

Být nazýván pastorem, kazatelem, knězem, farářem nebo flanďákem pro mne není urážka. Kdybych se toho bál, stačilo by v mém profilu vynechat větu, že jsem už téměř polovinu svého života pastorem.
Flanďákem byl třeba Gregor Johann Mendel (narodil se 20. 7.1822, zemřel 6.1.1884). Tento opat augustiniánského kláštera na Starém Brně je považován za zakladatele genetiky.
Ve fyzice jsme se učili, že o století dříve vynalezl Prokop Diviš v roce 1754 bleskosvod. To, že byl taky flanďák, nám ale tehdy neřekli.
Myslím, že to není špatná společnost.
Dnes se s flanďáky setkáte v armádě, ve věznicích, nemocnicích, domovech důchodců, v nadacích a občanských sdruženích.

Je pravda, že registrovaných členů křesťanských církví ubývá. Přesto mají stále co nabídnout naší společnosti. Problém je možná v tom, že pro média je vděčnější téma snaha některých církví o navrácení jejich bývalého majetku, než konkrétní služba lidem.
Proto Vám nabízím malou ochutnávku z jejich služby spoluobčanům.
Bydlím ve městě, kde v sociální sféře pracuje evangelická Slezská diakonie, katolická Charita a adventistická ADRA. Protože v našem městě vládne rudo-oranžová koalice, mohlo by se zdát, že tyto organizace nebudou mít co na práci. Ale opak je pravdou.
Zmíním se o místní Adře, protože s tou občas spolupracuji. Mimo shánění prostředků pro pomoc v zahraničí zajišťuje také tři oblasti pomoci lidem ve městě.
Dobrovolnické centrum
Toto centrum připravuje a školí dobrovolníky, kteří chtějí pomáhat v dětských domovech, v nemocnicích a domovech důchodců. Za necelých šest let činnosti se do této práce zapojilo několik set lidí, kteří v uvedených zařízeních odpracovali tisíce hodin. Podotýkám, že zdarma.
Sociální šatník
Sociální šatník funguje déle než dobrovolnické centrum. Zajišťuje oblečení, hračky, literaturu a někdy i potraviny pro sociálně slabší rodiny a pro bezdomovce. Ženy, vydávající každé pondělí oblečení, které před tím nejen třídí, ale někdy i perou a  opravují, tuto práci dělají, jak jinak, také zdarma.
Půjčovna polohovacích postelí
Ta je ze všech činností nejmladší. Ale už pomohla desítkám lidí, kteří se dostali do situace, kdy byli dlouhodobě upoutáni na lůžko. Díky této půjčovně mohou být doma se svými nejbližšími. Někteří z nich se v domácím prostředí rychleji uzdravují. Jiní, kteří mají smrtelnou chorobu, mohou zemřít v kruhu svých nejbližších.
Poplatek za půjčení sloučí na pokrytí nákladů spojených s opravami a údržbou postelí. Personál půjčovny za svou práci žádný plat nedostává.

Trochu z povzdálí také mohu sledovat práci Slezské diakonie a Charity. Dělají stejně potřebnou i stejně prospěšnou práci v oblastech, o kterých se nepíše na prvních stránkách novin.

Většinu klientů Adry, Charity a Slezské diakonie tvoří lidé, kteří nemají s křesťanstvím nic společného. Přesto dostanou díky těmto dobrovolníkům kvalitní pomoc i péči. Bez zajímavosti není ani to, že i mezi dobrovolníky najdete víc lidí, kteří sice sami nejsou křesťané, ale nebojí se své jméno spojit s těmito křesťanskými organizacemi.

Tolik krátká ukázka činnosti organizací, které by bez podpory svých církví v dnešní složité finanční krizi neexistovaly.

Všem Vám, kteří děláte v Adře, Charitě, Slezské diakonii a dalších podobných nadacích, patří můj obdiv i poděkování.
Diskutérovi, skrývajícímu se pod přezdívkou KJV, děkuji, že mne svým příspěvkem vyprovokoval k napsání k tohoto článku.
Myslím, že si lidé z podobných organizací, ať už křesťanských nebo ne, zaslouží naše poděkování i naši úctu.

**************************

Malá soukromá reklama na osobní blog:
Pro Vás, kterým je Bible knihou blízkou, nabízím od dnešního dne na soukromých stránkách svého blogu v rubrice "Čtení na dobrou noc" každý všední večer v 18 hodin krátké zastavení u evangelia podle Matouše.
V rubrice víkend najdete v sobotu ráno v devět hodin krátké zamyšlení nad číslem sedm v Bibli a v neděli v poledne Hádanku, která vychází z biblického textu.

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 4.1.2010 9:15 | karma článku: 35,96 | přečteno: 8648x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51