Je čas objímání i zdrženlivosti

        Dnes začnu jedním smutným příběhem. Mladý muž se oženil s krásnou dívkou. Do roka se jim narodil zdravý chlapeček a krátce nato už se svou ženou čekali další dítě. Při jeho porodu mladá žena jen tak tak unikla smrti.

        Lékaři pak maminku nabádali, aby s dalším potomkem počkala alespoň pár let. Totéž řekli i jejímu manželovi. Radili oběma, aby začali používat nějakou antikoncepci. Varovali před tím, že třetí porod by mladá žena téměř jistě nepřežila.

        Jenže mladík byl vychován v přísném katolickém prostředí a tak něco takového odmítl. Nechá to prý na Pánu Bohu, aby rozhodl, zda mají mít další dítě nebo ne. Krátce nato jeho žena znovu otěhotněla. Při třetím porodu zemřela...

        Podívejme se nyní na Šalomounovo konstatování:
"...je čas objímání i čas zdrženlivosti... " (Kazatel 3,5)

        Zdrženlivost nepatří k tomu, co bychom dnes nějak vyhledávali. Lidé se snaží obejít přírodu a hledat způsoby, jak omezit potřebu zdrženlivosti na co nejmenší míru. Pokud tyto způsoby neohrožují zdraví, pak je jistě lépe použít antikoncepci, než riskovat život, jak se to stalo v uvedeném příběhu.

        Při čtení Bible zjistíme, že Bůh přikazuje zdrženlivost i v době, kdy má žena svůj pravidelný cyklus. Dříve to byla samozřejmost, dnes se občas objevují v médiích i návody na to, jak je to právě v této době "super". Myslím, že je lépe poslechnout radu Boha, který nás stvořil než někoho, komu je jedno, jestli tím nepoškodí zdraví své partnerky.

        Jedním extrémem trpí lidé, kteří si myslí, že zdrženlivost není potřeba vůbec. Určitě je ale namístě varovat i před opačným extrémem. Znám lidi, kteří tvrdí, že je třeba se "objímání" vzdát úplně. Žijeme podle nich v době, kdy je hřích přivést na tento zkažený svět dítě. A protože věří, že sexualitu dal Bůh lidem jen k plození dětí, tak je podle nich hříchem i sex v manželství.

        Apoštol Pavel před takovým názorem varuje, když píše: "Duch výslovně praví, že v posledních dobách někteří odpadnou od víry a přidrží se těch, kteří svádějí démonskými naukami, jsou pokrytci, lháři a mají vypálen cejch na vlastním svědomí. Zakazují lidem ženit se a jíst pokrmy, které Bůh stvořil, aby je s děkováním požívali ti, kdo věří a kdo poznali pravdu." (1. Timoteovi 4,1-4)

        A aby bylo jasné, jak je to se sexualitou a objímáním, tak napíše: "Neodpírejte se jeden druhému, leda se vzájemným souhlasem a jen na čas, abyste byli volni pro modlitbu.
Potom zase buďte spolu, aby vás satan nepokoušel, když byste se nemohli ovládnout." (1. Korintským 7,5)

        Radujme se z toho, že jsme od Boha dostali dar lásky, ke které patří i objímání, a v manželství i dar sexuality. Naučme se tyto Boží dary využívat v souladu s radami, které nám stvořitel nechal zaznamenat v Bibli. Určitě nebudeme litovat.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | středa 25.12.2013 18:00 | karma článku: 4,66 | přečteno: 145x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51