Je Bůh muž nebo žena?

Zdá se vám ta otázka absurdní? Také jsem si to dřív myslel. Až jsem se jednou ocitnul v partě lidí, kteří se touto otázkou zabývali dlouho do noci. Nakonec, byla dovolená a ráno se nemuselo vstávat.

Muži začali obhajobu tím, že nikde v Bibli není ani jedno místo, které by o Bohu hovořilo v jiném, než v mužském rodě. Jen o Ježíši je někdy psáno ve středním rodě.
Ženy oponovaly tím, že muž nikdy není schopen milovat tak, jako žena. Nic na světě se přece nevyrovná mateřské lásce. A když je Bůh láska...
Chlapi přešli do protiútoku. Žena by nikdy nemohla být všemohoucí a navíc by nebyla schopna vymyslet stvoření tak dokonale, jako Bůh, chybí jí totiž mužská logika.
Slabší pohlaví se pozastavovalo nad tím, že muž by nebyl schopen do toho řádu, který vidíme ve všem stvoření, vložit tolik krásy a poezie.
Na to přišel další protiargument, který ...

Byl jsem tehdy v té partě nejmladší a tak jsem dlouho mlčel. Pak jsem se zeptal: "Co vlastně dělá chlapa chlapem a ženu ženou?" Chvíli se diskutovalo o odlišnosti pohlaví. Pak jsem položil ještě jednu otázku: "Má něco z toho, co jste tu teď jmenovali jako důkazy "mužnosti" nebo "ženskosti", Bůh?"

Nakonec jsme skončili u textu z úvodu Bible. Při stvoření řekl Bůh: "Učiňme člověka, aby byl naším obrazem podle naší podoby. Ať lidé panují nad mořskými rybami a nad nebeským ptactvem, nad zvířaty a nad celou zemí i nad každým plazem plazícím se po zemi."
Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, stvořil ho, aby byl obrazem Božím, jako muže a ženu je stvořil. (Genesis 1,26+27)
Kdyby byl Bůh muž, stvořil by ke svému obrazu muže. Pokud by byl žena, pak by ke svému obrazu stvořil ženu. Ale on ke svému obrazu stvořil oba dva. V něm je totiž obsaženo obojí a my se z toho můžeme radovat. Díky tomu Bůh rozumí oběma pohlavím.

Je docela možné, že právě teď někde na naší planetě sedí u počítače nějaký velký teolog a píše učenou práci na téma: "Je Bůh muž nebo žena?" Teologové už řešili spoustu otázek. Podle jedné historky se kdysi vedla teologická konference na téma: "Kolik andělů se vejde na špičku jehly".
Jsou otázky, které nám možná pomohou získat doktorát. Ale protože už samotná otázka je nesmyslná, tak jen zbytečně ztrácíme čas, když na ně hledáme odpověď. Tak je to podle mne i s otázkou, zda je Bůh muž nebo žena.

Z Boha pochází vše, co z mužů dělá muže a z žen ženy. Bůh přijímá muže stejně jako ženu, protože oba jsou jeho děti. Bůh rozumí mně a rozumí i mé ženě. (Nad jejíž ženskou logikou někdy zůstává můj rozum stát. Stejně jako jindy zase ten její rozum není schopen pochopit tu logiku mou.)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 6.1.2011 20:41 | karma článku: 27,52 | přečteno: 2462x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 11,88

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,51