Hosanna! (Požehnání v Bibli 44)

Přenesme se dnes na chvíli do doby, kdy Ježíš přijíždí naposledy do Jeruzaléma. Ví, že se brzy stane obětí, která zachrání každého hříšníka, který ji s vírou přijme. Lidé okolo něj v něm v té chvíli vidí krále, který konečně svrhne vládu nenáviděného Říma.

Podívejme se, jak tuto situaci zaznamenal Marek: Když se blížili k Jeruzalému, k Betfage a Betanii u Olivové hory, poslal dva ze svých učedníků 2a řekl jim: "Jděte do vesnice, která je před vámi, a hned, jak do ní vejdete, naleznete přivázané oslátko, na němž dosud nikdo z lidí neseděl. Odvažte je a přiveďte! 3A řekne-li vám někdo: `Co to děláte?´, odpovězte: `Pán je potřebuje a hned je sem zase vrátí.´"
4Vyšli a na rozcestí nalezli oslátko přivázané venku u dveří. Když je odvazovali, 5někteří z těch, kteří tam stáli, jim řekli: "Co to děláte, že odvazujete oslátko?" 6Odpověděli jim tak, jak Ježíš přikázal, a oni je nechali.
7Oslátko přivedli Ježíšovi, přehodili přes ně své pláště a on se na ně posadil. 8Mnozí rozprostřeli na cestu své pláště a jiní zelené ratolesti z polí. 9A ti, kdo šli před ním i za ním, volali: "Hosanna! 10Požehnaný, který přichází ve jménu Hospodinově, požehnáno buď přicházející království našeho otce Davida. Hosanna na výsostech!"
11Ježíš vjel do Jeruzaléma a vešel do chrámu. Po všem se rozhlédl, a poněvadž již bylo pozdě večer, odešel s dvanácti do Betanie. (Marek 11,1-11)

Ježíš vjíždí do Jeruzaléma. Přihlížející zástupy v té chvíli volají "hosanna" a citují část 118. žalmu. Co to vlastně říkají, když volají hebrejsky "הושיעה נא" - hoši’a. V češtině to znamená "prosím zachraň". Lidé v Ježíši vidí svého zachránce, křesťané používají termín "spasitel".

Je užitečné si k tomuto textu přečíst i zmiňovaný 118. žalm. Začíná a končí zvláštní výzvou: "Chválu vzdejte Hospodinu, protože je dobrý, jeho milosrdenství je věčné!" (Žalm 118,1 a 29)

Židé měli před očima dlouho očekávaného Mesiáše. Kdyby ho jako národ přijali, zbavil by je jak nadvlády římských okupantů, tak by je zbavil i jejich závislosti na hříchu. Jenže, podobný zástup, který nyní volá "Hosanna!", bude brzy volat: "Ukřižuj!"

Ježíš něco podobného nabízí i dnes. Chce mne zbavit "otročení hříchu". Nabízí mi svobodu. I já mohu volat "Hosanna! Chválu vzdejme Hospodinu, protože je dobrý!" V životě mne nemůže potkat větší štěstí, než když v Ježíši rozpoznám svého Zachránce – Spasitele, kterého mohu prosit: "Hosanna! – Prosím, zachraň!"

Nakonec, na to dal Bůh už v ráji člověku sobotu, den odpočinku, aby mohl obdivovat nejen stvoření, ale i svého Stvořitele, který se po pádu do otročení hříchu chce stát i mým Zachráncem – Spasitelem. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že 118. žalm nelže. Proto i já volám: "Chválu vzdejte Hospodinu, protože je dobrý, jeho milosrdenství je věčné!"

Autor: Vlastík Fürst | sobota 29.10.2011 14:33 | karma článku: 5,21 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 10,93

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 28,80