Hledej odpověď v Bibli (99)

Otázka z minulého týdne zní:Proč se modlit, když Bůh vše ví?.................................................

Jednou ze základních vlastností Boha je VŠEVĚDOUCNOST. Bůh ví vše. I to, na co jen pomyslím. Pokud tuto informaci vezmu vážně, pak mne může napadnout otázka, která je dnešní hádankou.

Když Ježíš učil své učedníky, jak se mají modlit, říká: "A když se modlíte, nebuďte jako pokrytci: ti se s oblibou modlí v synagógách a na nárožích, aby byli lidem na očích; amen pravím vám, už mají svou odměnu. 6Když se modlíš, vejdi do svého pokojíku, zavři za sebou dveře a modli se k svému Otci, který zůstává skryt; a tvůj Otec, který vidí, co je skryto, ti odplatí.
7Při modlitbě pak nemluvte naprázdno jako pohané; oni si myslí, že budou vyslyšeni pro množství svých slov. 8Nebuďte jako oni; vždyť váš Otec ví, co potřebujete, dříve než ho prosíte." (Matouš 6,5-8)

Má tedy cenu se modlit, když Bůh ví, co mu chci říci? Přečtěme si ještě jeden důležitý text, který hovoří o modlitbě: "V onen den budete prosit v mém jménu a neříkám vám, že já budu prosit Otce za vás; 27vždyť Otec sám vás miluje, protože vy milujete mne a uvěřili jste, že jsem vyšel od Boha." (Jan 16,26-27)

Modlitba je něco, co bychom mohli nazvat rozhovorem dvou milujících se bytostí. Když si vyprávím s manželkou a ona mi řekne, že mne miluje, neříká mi nic, co bych nevěděl. Přesto to rád slyším znovu a znovu. Podobné je to i v modlitbě. Bůh z mých úst rád znovu slyší, že ho také miluji.

Další zajímavý text napsal Lukáš: "V těch dnech vyšel na horu k modlitbě; a celou noc se tam modlil k Bohu." (Lukáš 6,12) Ježíš se modlí. Zdánlivě nic zajímavého. Až do té chvíle, než si uvědomíme, že se Bůh modlí k Bohu. Modlitba je rozhovor dvou blízkých bytostí, kterým dělá dobře už jen to, že jsou spolu.

Proč se modlím, přestože Bůh ví, co mu chci říct? Znovu se vrátím k milujícím se lidem. Proč říkám manželce, že ji mám rád? Ono to totiž patří k lásce, že si říkáme pěkné věci.

Také Bůh, protože nás miluje, touží po našem vzájemném rozhovoru. Ježíš nám říká: "Už vás nenazývám služebníky, protože služebník neví, co činí jeho pán. Nazval jsem vás přáteli, neboť jsem vám dal poznat všechno, co jsem slyšel od svého Otce." (Jan 15,15)

Protože těmto Ježíšovým slovům věřím, chci s ním, jako se svým přítelem, probírat svůj život – své úspěchy i neúspěchy. Moje radost je větší, když se Bůh raduje se mnou. A moje bolest je menší, když vidím, že se mnou pláče a sdílí mou bolest.

Modlitba je ten největší dar, jaký nám Bůh vedle Bible dal. Ten, kdo ji odmítá, škodí sám sobě.

 

Otázka na příští týden:
Jak vypadá správná modlitba?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 20.11.2011 13:00 | karma článku: 4,20 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51