Hledej odpověď v Bibli (91)

Hádanka z minulého týdne zní:Jak poznám, podle Bible, že mám víru, která vede ke spasení?..........................................................................................................

V minulých Hádankách jsme se zabývali tím, co podle Bible je a co není víra. Zbývá nám poslední důležitá odpověď, která se týká víry. Mohu mít jistotu, že mám víru, která mne dovede do Božího království? Jak se pozná správná víra?

Jak už jsem psal dříve, biblický termín "víra" nemůžeme zaměňovat za příslušnost k jakékoliv církvi. Tento termín totiž popisuje můj osobní vztah s Bohem, který je zárukou mého věčného života.
Jak vypadá víra, která vede ke spasení?

 

Víra produkuje skutky
Podívejme se, co o ní píše apoštol Jakub: "Stejně tak i víra, není-li spojena se skutky, je sama o sobě mrtvá. 18Někdo však řekne: "Jeden má víru a druhý má skutky." Tomu odpovím: Ukaž mi tu svou víru bez skutků a já ti ukážu svou víru na skutcích.
19Ty věříš, že je jeden Bůh. To je správné. I démoni tomu věří, ale hrozí se toho. 20Neuznáš, ty nechápavý člověče, že víra bez skutků není k ničemu?" (Jakub 2,17-20)

Ne, Jakub tu netvrdí, že nás spasí skutky. Stejně jako Pavel věří, že jsme spaseni díky víře v Ježíše Krista. Jen připomíná, že víra není něco, co je ukryto někde v nás a co není poznat. Víra v Ježíše Krista totiž produkuje skutky.

Život Ježíše Krista byl naplněn konáním dobra. Pokud v něho věřím, pak se můj život začne podobat jeho životu. Začnu pomáhat lidem, kteří mou pomoc budou potřebovat. Ne proto, že se to má, ale protože se dobro stane součástí mého života.

 

Víra přináší přátelství s Bohem
Jakub ještě poznamená velice zásadní poznatek o víře: "Tak se naplnilo Písmo: `Uvěřil Abraham Bohu, a bylo mu to počítáno za spravedlnost´ a byl nazván `přítelem Božím´." (Jakub 2,23)

Na počátku lidské existence Adam s Evou uvěřili ďáblovým slovům o tom, že Bůh není láska. Mojžíš napsal: Oběma se otevřely oči: poznali, že jsou nazí. Spletli tedy fíkové listy a přepásali se jimi.
'8Tu uslyšeli hlas Hospodina Boha procházejícího se po zahradě za denního vánku.
I ukryli se člověk a jeho žena před Hospodinem Bohem uprostřed stromoví v zahradě. (Genesis 3,7+8)

Hřích přináší do vztahu člověka s Bohem strach. Víra tento strach mění v přátelství. Člověk se Boha přestává bát, protože díky Ježíši poznal, že "Bůh je láska!" (1.Jan 4,8)

 

Dnešní hádanka:
Co říká Bible o našem stavu ve vztahu k dokonalosti?

Autor: Vlastík Fürst | neděle 25.9.2011 13:00 | karma článku: 4,25 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09