Hledej odpověď v Bibli (47)

Hádanka z minulého týdne zní:Kterému biblickému proroku dodával Bůh každé ráno a večer jídlo "leteckou poštou"?

1.Královská 17,1-6: Elijáš Tišbejský z přistěhovalců gileádských řekl Achabovi: "Jakože živ je Hospodin, Bůh Izraele, v jehož jsem službách, v těchto letech nebude rosa ani déšť, leč na mé slovo."
I stalo se k němu slovo Hospodinovo: "Jdi odtud a obrať se na východ a skryj se u potoka Kerítu proti Jordánu. Z potoka budeš pít a přikázal jsem havranům, aby tě tam opatřovali potravou."
Šel tedy a učinil, jak řekl Hospodin. Usadil se u potoka Kerítu proti Jordánu. A havrani mu přinášeli chléb i maso ráno a chléb i maso večer a z potoka pil.

Achab byl jeden z nejhříšnějších Izraelských králů. Stal se synonymem zla a vzpoury proti Hospodinu. Přesto mu Bůh dává dlouhá léta druhou, třetí a možná i padesátou šanci k pokání.
Jednou z těchto šancí je i dlouhé období, kdy v jeho říši nespadne ani jedna dešťová kapka. Bůh mu to oznámil dopředu prostřednictvím proroka Elijáše. Ten musel mít velkou důvěru v Boha, když se odvážil jít ke králi s takovým poselstvím. Určitě je to důvod, abych si ho za to vážil.

Bůh tuto odvahu ocenil a posílá pak proroka do bezpečí. Elijáš odchází na místo, které mu určil jeho Bůh. Naštvaný král na něho vydá mezinárodní zatykač, ale vše marné. Elijáše nikdo nemůže najít.
Prorok pak nějakou dobu prožil v ústraní u potoka, který mu poskytoval dostatek pitné vody a o naplnění žaludku se starali krkavci, kteří mu leteckou poštou přinášeli maso a chléb.
Později žije u jedné vdovy, jejíž zásoby oleje a mouky zázračně neubývají. Skoro tři roky prožije Elijáš v takovém exilu a Bůh se mu celou dobu stará o živobytí.

Nevím, jak vy, ale já mám občas s důvěrou vůči Bohu problém. Proto mám rád podobné biblické příběhy a rád poslouchám životní zkušenosti spoluvěřících. Bůh se od doby Elijáše nezměnil. I dnes se stará o toho, kdo se rozhodně přinášet Boží radostnou zvěst o spasení.

 

 

Dnešní otázka:

Kdy si nemoc vybírala oběti jen mezi muži?

Autor: Vlastík Fürst | neděle 21.11.2010 13:00 | karma článku: 4,88 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 16,95