Hledej odpověď v Bibli (45)

Hádanka z minulého týdne zní:Která panovnice záviděla poddaným slavného krále?

1.Královská 10,6-9: Řekla králi: "Co jsem slyšela ve své zemi o tvém podnikání i o tvé moudrosti, je pravda. Nevěřila jsem těm slovům, dokud jsem nepřišla a nespatřila to na vlastní oči. A to mi nebyla sdělena ani polovina. Překonal jsi moudrostí a blahobytem pověst, kterou jsem slyšela. Blaze tvým mužům, blaze těmto tvým služebníkům, kteří jsou ustavičně v tvých službách a naslouchají tvé moudrosti. Požehnán buď Hospodin, tvůj Bůh, který si tě oblíbil a dosadil tě na izraelský trůn. Protože si Hospodin zamiloval Izraele navěky, ustanovil tě králem, abys zjednával právo a spravedlnost."

Pověst o moudrosti, bohatství a slávě Šalomouna brzy přesáhla hranice jeho království. Návštěva z území Etiopie musela být velkolepá. Jen ty dary, které mladá královna přivezla, svědčí o tom, jak moc si cenila možnosti hovořit s izraelským mudrcem. "I královna ze Sáby uslyšela zprávu o Šalomounovi a přijela do Jeruzaléma vyzkoušet ho hádankami. Přijela s velmi okázalým doprovodem, s velbloudy nesoucími balzámy, velké množství zlata a drahokamy. Přišla k Šalomounovi a mluvila s ním o všem, co měla na srdci." (2.Paralipomenon 9,1)
Na téhle královně se mi líbí, že hned nevěří všemu, co slyší. A pokud slyší o něčem, co ji zajímá, pak neváhá a cestuje stovky kilometrů na velbloudovi, aby se přesvědčila, že pověsti nelžou.
A také se mi líbí, že Šalomounovi jeho bohatství, slávu a moudrost nezávidí. Nesnaží se snižovat jeho velikost. Jen jeho moudrost prověřila svými otázkami a když ji přesvědčil, že skutečně moudrý je, nebála se to uznat. Moudrá královna.

Tato krásná žena musel zaujmout i krále Šalomouna. Kronikáři zapsali: "Král Šalomoun splnil královně ze Sáby každé přání, jež vyslovila; dal jí víc, než co ona přivezla králi. Pak se odebrala i se svými služebníky do své země." (2.Paralipomenon 9,12)
Podle legendy, která se vyprávěla na císařském dvoře v Habeši (Etiopii), odjela mladá královna z Jeruzaléma těhotná a doma pak porodila Šalomounovi nemanželského syna. Poslední habešský císař Haile Selassie I. tak měl pocházet z 225. generace potomků Šalomouna a královny ze Sáby.

Dnes, stejně jako v době, kdy se odehrál tento příběh, platí zásada, že bychom si měli dávat pozor, nakolik jsou pravdivé informace, které se k nám dostávají. Pořád platí ono "důvěřuj, ale prověřuj".

Přeji krásnou sobotu.

 

Dnešní otázka:
Který nezvaný host, když ho vyhodíme, s sebou příště přivede ještě sedm dalších?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 7.11.2010 13:00 | karma článku: 4,51 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51