Hledej odpověď v Bibli (32)

Hádanka z minulého týdne zní: Zachováváním kterého židovského zákona přestupovali Židé Desatero?

Mar.7,11-13: Vy však učíte: Řekne-li někdo otci nebo matce: `To, čím jsem ti zavázán pomoci, je korbán (to jest dar Bohu)´, již podle vás nemusí pro otce nebo matku nic udělat; tak rušíte Boží slovo svou tradicí, kterou pěstujete. A takových podobných věcí činíte mnoho."
Mat.15,3-9: On jim odpověděl: "A proč vy přestupujete přikázání Boží kvůli své tradici?
Vždyť Bůh řekl: `Cti otce i matku´ a `kdo zlořečí otci nebo matce, ať je potrestán smrtí.´
Vy však učíte: Kdo řekne otci nebo matce: `To, čím bych ti měl pomoci, je obětní dar´, ten již to nemusí dát svému otci nebo matce. A tak jste svou tradicí zrušili slovo Boží.
Pokrytci, dobře prorokoval o vás Izaiáš, když řekl: `Lid tento ctí mě rty, ale srdce jejich je daleko ode mne; marně mě uctívají, neboť učí naukám, jež jsou jen příkazy lidskými.´"

Křesťanští teologové se už dlouho přou o to, jakou roli v životě dnešní církve hraje Bible. Má tato kniha co říci dnešnímu člověku? Nakolik je to, co v ní říká Bůh závazné?
Dnešní dva texty patří k těm oddílům Bible, které podporují myšlenku, že Písma by i dnes měla zůstat základem, kterým poměřujeme svůj život i své poznání Boha. Podle Ježíše je Boží zákon víc než tradice a toho, kdo to neuznává, nazývá pokrytcem - neupřímným člověkem.
Král David v jednom svém Žalmu napsal: "Ty, Pane, s milosrdným milosrdně nakládáš, a k člověku upřímnému upřímně se máš." (Žalm 18,26) Nevím jak vy, ale já si přeji, aby mne Bůh mohl považovat za člověka upřímného. Proto se snažím v životě dát na první místo Boží zákon a pak teprve tradice a názory "zákoníků" a teologů.

Jsem rád, že pro Ježíše je můj vztah k rodičům velice důležitý. Ten, kdo se stará o své stárnoucí rodiče, dělá podle něj víc, než ten, kdo dává velké dary na církev nebo dobročinné účely. Mé křesťanství by totiž měli nejvíce pociťovat ti, se kterými žiji doma.

Dnešní otázka zní:
Dá se v Bibli najít důkaz toho, že její pisatelé věděli, že naše planeta má tvar koule?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 8.8.2010 13:00 | karma článku: 4,85 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51