Hledej odpověď v Bibli (30)

Otázka z minulé neděle zněla:Ve které části Palestiny uzdravil Ježíš hluchoněmého člověka?

Mar.7,31-37: Ježíš se vrátil na území Týru a šel přes Sidón k jezeru Galilejskému územím Dekapole.
Tu k němu přivedou člověka hluchého a špatně mluvícího a prosí ho, aby na něj vložil ruku. Vzal ho stranou od zástupu, vložil prsty do jeho uší, dotkl se slinou jeho jazyka, vzhlédl k nebi, povzdechl a řekl: "Effatha", což znamená `otevři se!´
I otevřel se mu sluch, uvolnilo se pouto jeho jazyka a mluvil správně.
Ježíš jim nařídil, aby to nikomu neříkali. Čím víc jim to však nařizoval, tím více to rozhlašovali. Nadmíru se divili a říkali: "Dobře všecko učinil. I hluchým dává sluch a němým řeč."

Ten, kdo porovná Ježíšovu cestu z Týru přes Sidón a území Dekapole ke Galilejskému jezeru s mapou, zjistí že si Kristus pořádně zašel. Místo aby šel na jihovýchod, kde jezero leží, vydal se na sever do Sidónu, a pak se postupně stáčel na východ, jih, západ a nakonec musel jít zase na sever. Kdyby se vydal přímou cestou, měl by to zhruba padesát kilometrů. Jeho trasa byla možná o sto kilometrů delší.

Proč to Ježíš dělá? Proč dělá takovou zacházku? Možná tím chtěl něco ukázat Židům, kteří opovrhovali pohany. Na rozdíl od Židů neměl Ježíš problém stýkat se nejen s celníky a prostitutkami, ale dokonce i s pohany.

Marek popisuje Ježíšovo setkání s hluchoněmým pohanem, kterého k němu přivedli jeho blízcí. Kristus neváhá, vrací mu sluch i schopnost plynulé řeči. Umím si představit, jak uzdravený svými ústy chválil svého lékaře. Jeho "haleluja" nebylo nacvičenou frází, ale pramenilo z osobní zkušenosti.

Možná někdy můžeme mít pocit, že Ježíš dělá vše komplikovaně a složitě. To však neznamená, že jeho jednání a konání postrádá smysl. Naopak, vše, co v našem životě udělá, má svůj význam. Jen my to někdy hned nevidíme. Až Ježíšovo jednání pochopíme, nebojme se o tom mluvit s Ježíšem, přáteli, ale i s cizími lidmi, které nám život přivede do cesty. Ať i dnes mohou lidé při hodnocení Božího konání říci: "Dobře všecko učinil…"

 

Dnešní hádanka:
Které radě, cestě a židli se má moudrý člověk raději vyhnout?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 25.7.2010 13:00 | karma článku: 4,38 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51