Hledej odpověď v Bibli (193)

Otázka z minulého týdne:Co vytýká Ježíš Židům v jejich pojetí sobotního odpočinutí?..........................................................................................

         Při čtení evangelií mne vždy zaráží, jak často Ježíš diskutuje s Židy o jejich pojetí zákona. Toho zákona, který měl podle mnoha křesťanů Ježíš přibít svou smrtí na kříž. Pokud by to tak bylo, proč by Kristus těmto debatám věnoval tolik prostoru? A proč by se o tom rozepisovali evangelisté, když by v jejich době už zákon byl minulostí?

         V každém případě mne to vždy vede k novému uvažování o roli Zákona v mém životě. Toho zákona, o kterém Pavel píše, že je dokonalý a svatý, protože vyjadřuje Boží charakter.

         Co Ježíš vytýká Židům v jejich pojetí sobotního odpočinutí? Nejlépe na to odpovídá text, kde Ježíš hovoří o přístupu židovských duchovních vůdců k náboženství jako takovému. Jednoho dne jim říká: "I vám zákoníkům běda, nebo obtěžujete lidi břemeny nesnesitelnými, a sami se těch břemen jedním prstem nedotýkáte." (Lukáš 11,46)

         Také sobotu zatížili zákoníci "nesnesitelnými břemeny". Ten, kdo chtěl dodržet všechny paragrafy zákonické soboty, musel dokonce počítat i své kroky. Vlastně se tak sobota stala dnem, kdy se pravověrný Žid musel neustále bát o to, aby nepřekročil některý z mnoha zákonů, jejichž autory byli zákoníci.

         Sobota má přitom být radostného setkávání s Bohem. Dnem, kdy našeho Boha oslavujeme svými písněmi, modlitbami a také dobrými skutky, na které by také měl zůstat čas. Pokud ale sobotu zatížíme různými "tradicemi", co se smí a co ne, pak se i z naší soboty stane "nesnesitelné břemeno".

         Ježíš v sobotu uzdravuje nemocné a Židé ho za to odsuzují na smrt.

         Ježíš v sobotu nebrání učedníkům, aby cestou přes pole vymílali klasy, protože měli hlad, a Židé ho za to napomínají.

         Ježíš v sobotu přikázal ochrnutému, aby vstal, vzal svá nosítka a šel domů. Když to zjistili "ochránci zákona", Ježíše to málem stálo život.

         Ať se mi to líbí nebo ne, sobota je už od ráje dnem Božího odpočinku. Pokud chci být synem nebeského Otce, měl bych v tento den odpočívat i já. Nechci si při tom ale brát přitom příklad z farizeů a zákoníků. Raději se budu dívat, jak sobotu prožíval Ježíš.

 

Otázka na příští týden:
Co přibil Ježíš svou smrtí na kříž ?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 15.9.2013 13:00 | karma článku: 23,62 | přečteno: 174x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51